Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergh: Alla är förlorare som det är nu

/

Travstjärnan kritisk till vad som görs för att förhindra olyckor Travolyckorna blir fler och fler. Robert Bergh är kritisk till arbetet från centralt håll. – Alla är förlorare som det är nu, säger stjärnkusken.

Annons
Välkända kuskar som Torbjörn Jansson, Örjan Kihlström, Stefan Söderkvist och Claes Svensson har alla ådragit sig allvarliga skador under den senaste tiden i samband med travlopp.
Det har skapat en debatt om att införa obligatorisk skyddsväst för alla kuskar i loppen.
Jag har provat en sådan där skyddsväst när jag kört lopp i USA. Det fungerade smidigt då i sommarväder, men jag tror att det blir för klumpigt på vintern, säger Robert Bergh.
Han skulle gärna se någon firma som satsade på ett mer utvecklat skydd, över ryggen och upp mot nacken likt som det finns inom motorsporten.
För mig är det även tänkbart att testa något mindre gallerskydd över ansiktet, typ rugbyskydd. Jag ser sparkolyckorna som de svåraste olyckorna, för man vill ju behålla utseendet.
Samtidigt måste man ha bra sikt.
Nu ligger ett förslag att nylicenserade amatörer även direkt ska kunna köra på storbanorna och därmed finnas med i fler tv-sända lopp.
Jag ser redan nu ett problem att man får licensen för lättvindigt. Och med det förslaget känner jag att det börjar tummas mer på material och regler, säger Bergh.
När det gäller material är Bergsåkerstränaren kritisk till kontrollen av vagnarna.
Jag har bett folk på STC och ekipagekontrollanter runt om på banor att besikta vagnar som jag kört i. Vissa av dessa vagnar sålde jag för 10-15 år sedan och är nylackade för femte gången och har nyborrade fästen, berättar Bergh och tillägger:
Då förstår man att det är ganska ruttet träd inuti. I princip kan man säga att skalmarna går av som tändstickor.
Robert Bergh tycker att kraften läggs på fel ställen.
Sista kontrollen som var i somras ägnade man över 45 minuter på att gå igenom mina och Stig H Johanssons vagnar som är alldeles nya. Det är helt otroligt.
Lägg tiden på stickprov, i stället för att ta en V75-dag där alla storstallarnas vagnar står.

Mer läsning

Annons