Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman het i Sibirien

De svenska skidskyttarna trotsade den sibiriska kylan och de dåliga placeringarna i sprint och tog rejäla kliv i resultatlistan i torsdagens jaktstarter i världscupen.
Bäst placering nådde Carl-Johan Bergman med en sjätteplats.

Annons
Torsdagens resultatlistor var betydligt nöjsammare läsning för svenska ögon än efter de knackiga insatserna i onsdagens sprinttävlingar, som låg till grund för torsdagens jaktstart. Carl-Johan Bergman avancerade från elfte till sjätte plats, Björn Ferry från 31:a till tionde efter prickfri skjutning och VM-tvåan Anna-Carin Olofsson vände 34:e plats från sprinten till en 14:e-plats.
 Kanonresultat i dag, sade bösschefen Staffan Eklund.
 Vi har haft bra åkform sedan Turin före VM. Ferry har väl aldrig skjutit fullt fyra gånger tidigare och Anna-Carin frös något fruktansvärt. Det var nära att vi tog henne av banan, hon fick vita kinder.

Tappade tätkontakten
Den sibiriska termometern gled ner till 18 minusgrader, gränsen för skidskytte går vid minus 20.
 Det värsta är fingrarna, att försöka hålla dem varma, sade Carl-Johan Bergman. Det är inte kul när man inte har någon känsel i fingrarna och ska skjuta. Man kan ju inte ha tumvantar.
Bergman var sexa redan efter första skjutningen, men på den andra kom dagens två bommar och han tappade den absoluta tätkontakten. Men från att ha åkt ner en handfull placeringar åkte han upp sig till sjätte plats i mål, 55 sekunder efter vinnaren.
 Jag tappade väl 40 sekunder på bommarna. Det skulle vara kul om jag äntligen kunde komma upp på pallen på lördag.
Bergman har abonnerat på tio-i-topp-placeringar i vinter. Men pallen har han inte lyckats kliva upp på.
Sista chansen kommer då världscupen avslutas med masstart och 15 kilometer på lördag.

55:e för Björndalen
Bergman har en bit kvar till Ole Einar Björndalens nivå. Norrmannen tog sin 55:e världscupseger på torsdagen. Men tysken Sven Fischer blev fyra och såg till att ledningen i världscupen inför den sista tävlingen är 35 poäng gentemot Björndalen.
Damtävlingen vanns av tyskan Kati Wilhelm, som höll undan med sin 25-sekundersledning från sprinten. Hon blandade sig därmed i kampen om världscuptiteln. Fransyskan Sandrine Bailly leder på 834 poäng, ryskan Olga Pyljova har 825 och Wilhelm 794.

Mer läsning

Annons