Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Big Kjell" drömmer om framgång — men inte i Sverige

När han slog igenom som spelare hånskrattade publiken.
När han avslutade sin karriär gjorde han det som en av Sveriges mest framgångsrika NHL-spelare genom tiderna.
Efter 14 NHL-säsonger är det ingen som längre ifrågasätter Kjell Samuelsson, 46.
—  Men tro inte att jag är ett namn för svensk hockey, säger "Big Kjell".

Annons
Det finns de som hävdar att det tog längre tid att runda Kjell Samuelsson än att gå en runda golf.
Den två meter långe backen från Tingsryd blev expert på att stå rätt och stjäla pucken av motståndarna. Det trots att många skrattade åt hans vingliga åkstil när han slog igenom i elitserien med Leksand i mitten av 80-talet.
Till slut hittade han den vinnande stilen, den som innebar såväl Stanley Cup-ring som VM-medalj.
 Visst blev jag hånad i början, men jag hoppas att folk i Sverige kommer ihåg mig för titlarna jag tog, säger Samuelsson som tillbringar sommarmånaderna tillsammans med familjen i stugan i Leksand.
De fem senaste säsongerna har han varit assisterande coach åt Philadelphia Flyers farmarlag Philadelphia Phantoms i AHL.
 Vi vann ligan förra säsongen. Det var stort för oss med tanke på att NHL låg nere och att intresset för AHL ökade markant. Vissa matcher hade vi 20 000 åskådare på och då är det ännu roligare att få vara en del av framgången.
Vad har du som mål med din coachkarriär?
 Jag trivs bra med att vara assisterande och satsar fullt ut på det. På lång sikt vore det självklart en dröm att få vinna Stanley Cup även som coach. Det skulle vara oerhört hedrande att komma upp sig ett hack och få chansen i NHL igen. Vägen dit är oerhört lång och bygger på goda kontakter.
Goda kontakter med general managern Bobby Clarke måste väl du ha efter alla dina säsonger i Flyers?
 Jo, det är klart att jag har det. Men jag behöver utvecklas ännu mer, att träna ett AHL-lag är som att träna ett juniorlag i Sverige. Många förstår inte hockey och ger man spelarna skit måste man pedagogiskt förklara varför.
Inte sugen på att ta över något lag i Sverige?
 Nej, jag har varit borta för länge och reglerna har ju dessutom ändrats sen jag stack till USA. Jag har formats efter hockeyn där och trivs väldigt bra i Philadelphias organisation.
Tre Kronor?
 Jag är inget namn för svensk hockey. Det finns andra som är mer lämpade. Jag gillar verkligen att man börjar ta in gamla spelare på viktiga positioner. Bengt-Åke Gustafsson vet vad han gör.
Mats Näslund pekas ut som ny general manager, kommentar?
 Ett jättebra val. Jag känner inte Näslund personligen, men han har vunnit mycket som spelare och det för med sig respekt. Han har dessutom erfarenhet från stora matcher.
Om man ser till erfarenhet och respekt så vore väl Börje Salming det självklara valet?
 Ja, i och för sig. Men tänk på hur mycket han offrade sig under sin karriär. Även Börje måste ju få någon lugn stund i sitt liv.

Mer läsning

Annons