Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra:Timrå in på bara understället

Skylten på dörren talar för sig: Obehöriga äga ej tillträde. Endast spelare och ledare i Timrå IK. Men nu kan ST-sport ge just Dig en exklusiv och unik inblick i det allra heligaste hos Era idoler — omklädningsrummet. Reporter Mattias Eriksson och fotograf Mårten Englin har följt hockeystjärnorna en hel matchdag. Från morgon till kväll. Här är deras berättelse om en spelares beundran av Dalahästar, Tjing Tjing-listan, den alternativa pingisturneringen och mycket, mycket mer som Ni inte visste om Zäta, Modin, Kiprusoff, Krykov och de andra Timrålirarna.

Annons
9.46: 60-talsmusiken från Radio Guld sprider sig ut över ett öde omklädningsrum. Praon Anton har dammsugit den röda heltäckningsmattan, materialarna Björn Mannström och Kent Nilsson har plockat fram tejp, sytt trasiga handskar och slipat skridskor.
Förberedelser som tagit närmare två timmar.
Då öppnas den röda plåtdörren vid spelarnas egen entré. Målvakten Kimmo Kapanen har lämnat barnen på Älvstrandens dagis, ett slagskott från Arenan, och är först på plats av Timråspelarna.
Han kollar text-tv, diskuterar händelser i elitserieomgången dagen innan med Nilsson innan han börjar testa målvaktsklubbor.
10.31: Kalle Koskinen och Aki-Petteri Berg kliver in och svenskan är som bortblåst. Sex spelare på plats. Sex från Suomi-land.
Kiprusoff och Kapanen slår ihjäl myten om att målvakter inte är bästa kompisar. Kapanen hjälper till och snörar Kiprusoffs benskydd samtidigt som de finska fraserna avlöser varandra en efter en.
En bit bort sitter \"matrisarnas\" favorit. Åldermannen Valeri Krykov, 38 i november.
Bara att titta på hans plats. Allt i ordning, allt i prydliga högar och bara det som han ska använda är framme. Så är det dag som natt. Spelar ingen roll om vi kommer hem från bortamatch mitt i natten, säger Mannström.
Det ska visa sig att det inte är det enda sättet \"Kryckan\" utmärker sig på.
10.55: Vi får ju inte spela på matchdagar.
Jag vet, men jag är ändå ute.
Kapten Carlsson nyss inkommen från jobbet på Norrporten \"läxar\" upp Zäta för att han precis slagit \"Manny\" med 11-3 i den alternativa pingisturneringen.
Det lilla gröna bordet längst in i samlingsrummet med tv, kaffeautomat och Zäta och \"Kippers\" alltför stora hög med beundrarpost är Sanny Lindströms och Lasse Jonssons lilla bebis.
\"Gunno\" vann i fjol. Han, Robban, Kalle och \"Sudden\" är seedade men nu är ju \"Sudden\" i Skellefteå, berättar Sanny, och syftar på Fredrik Sundin.
Manderville har det jobbigt.
Men jag har tolv poäng om jag lägger ihop alla matcher. Det är väl inte så dåligt?
11.00: Kent Manderville har bara varit i Sverige i två vintrar, men kommer ändå med flera kommentarer på svenska tack vare pluggande med massören Kicki Höglund på bortaresorna.
Språket är inte det enda han har fascinerats av i sitt nya hemland.
På hyllan ovanför hans plats i omklädningsrummet står en vit dalahäst bredvid utrustningen.
Grannen Jonte pryder sin plats med bilder på dottern Tilly och hunden Tage, \"Gahna\" dekorerar med dottern Nelly och artisten Magnus Uggla medan Robban.
I hörnet sitter en stor nallebjörn som döpts till Aki, med djuret Tipsu fastknuten runt handleden.
En del grejor på allvar, en del jäkelskap från lagkamrater.
Vi måste ha kul, då vi träffas så ofta och det blir mycket tävlande och småbus. Vi är som en familj, säger Zäta.
11.54: TV4 stoppar Pelle Hallin när han är på väg att glida av den närmare halvtimmes långa värmningen. Intervju till 18.05-sändningarna ska göras.
Enda gången man får vara med är när vi möter Södertälje och farsan. Det är fem år i rad nu, säger Pelle och skrattar.
Fler har relationer till SSK och visar det.
AIK:aren Hagos och den från SSK sparkade Gahna satsar 300 respektive 500 kronor på Timråseger.
Slantar som går rakt in i lagets egna skattekista, som redan är full med guldmynt. 21 405 kronor och 45 öre visar ett kontoutdrag uppsatt på en anslagstavla i korridoren.
Pengar som kommit in tack vare Tjing Tjing listan. Den egna bötesligan. 200 spänn om mobilen ringer i samband med match, 500 bagis vid sen ankomst till bussen, 50 kronor vid ej upphängd träningströja, 400 pix vid avslagen compositklubba...
Säkra källor uppger att Hagos toppar just nu.
12.09: Zäta vispar runt den vita plastskeden i ännu en kopp kaffe med socker.
Kapanen kommer in från extra skotträning med för tillfället avstängde Pär Styf och reserven Mats Hansson.
Några sitter i svettigt underställ, andra fräscht nyduschade.
Ljudet på stereon skruvas ner och Kenta kommer in från sin och \"Hussens\" lilla tränarrum. Ja, gubbar. Vi börjar med laget. Tyvärr har vi fått återbud, då Jonte har ont i en axel. Vi ska inte riskera något. Så vi börjar på tre vänsterforwards. Han talar vidare om att SSK kommer spela på gränsen, att det gäller vara beredda, att deras otympliga backar ska utmanas och att ha en jäkla beredskap i egen zon. 22 mer eller mindre välbetalda proffs insuper varje ord han säger. Allt körs på svenska. Fem minuter är allt Kenta behöver. Indisk kyckling eller pastasås med skinka och bacon väntar på restaurangen en trappa upp.
14.32: Sanny sover en timme och käkar gröt. Zäta sussar kvarten längre och smaskar mackor. Robban hämtar morsan på tåget och leker ett par timmar med dottern Leonie. Tiden mellan morgonvärmning och återsamlingen till match tillbringas på olika sätt. Lill-Kenta ger sig ut på en löprunda för att koppla bort tankarna.
16.34: De röda matchtröjorna hänger prydligt på rad och det är lugnet före stormen. Kiprusoff kommer in, gör tummen upp till Mannström som hjälpt honom med benskydden, tar en kopp kaffe och börjar stretcha. Spelarna trillar in en efter en och börjar pyssla med sitt. Fredrik Modin lindar en av sina klubbor. Stanley Cup-mästaren har en speciell passion för klubbor, något som klubbförrådet vittnar om. När NHL-stjärnans antal trollspön räknades för en tid sedan stannade siffran på 72
17.40: Grattis, Robban. Den moraliske vinnaren. Zäta, Lasse Jonsson, Sanny, Johan Svedberg, Mats Hansson och Robban lirar tvånudd med fotboll på parkeringen bakom Lill-Strimma hallen. Jag och Svebba håller ihop och vi har flest guld. Tio tillsammans tror jag, säger Zetterberg. Uppvärmningen sköts på eget sätt. Zäta är den som kör mest med joggning, fotboll, massage och cykling.
17.56: Ebba Gröns slagdänga Die Mauer dånar ur högtalarna. Äntligen min skiva. Det här har man väntat på, säger Pelle och börjar digga. Nere i hörnet vid duscharna diskuterar Crippe, Gunno och Sanny en tv-program på trean om en sol-och-vårare. Modin kommer ut från duschen, medan Koskinen bläddrat klart i matchprogrammet för kvällens match. 18.09: Sanny Lindström tar sitt ansvar för musiken och låter den tystna. En signal om att det börjar dra ihop sig. Men om drygt tre timmar ska han få chans att dra på volymen igen.
18.33: Allvaret närmar sig, ljudnivån sänks mer och mer för varje minut. Krykov är först in och fortsätter med sin tysta, speciella ritual. Han tar direkt av sig den vita uppvärmningströjan och tar på sig den röda matchtröjan. Sätter sig på sin plats, knackar med klubban i golvet, tar bort den svarta tejpen från klubban och börjar vira på ny. Koncentrationen är djup. Han verkar helt avskärmad från Zätas banantuggande. Och från Sanny och Robbans peptalk. Från början nu gubbar. Visa att det är tufft att komma in här. Det här har vi med oss till slutspelet.
18.45: Tystnaden är total. Alla är helt inne i sin värld. Något spontant tillrop bryter det ljudlösa täcke som lagt sig över omklädningsrummet. Alla vet vad som gäller. Åtta kvar...Med tidtagarur i handen är det Hussen som har koll på när det är dags att göra sig redo. Modin fortsätter pyssla med klubban, medan de flesta andra bara sitter tyst och koncentrerar sig.
19.05: Nationalsången har tonat ut, lineupen är presenterad och det är dags för nedsläpp. Kapten Carlsson går förbi och peppar alla spelare med klubban.
19.23: Teemu Aalto prickskjuter in 3-0, spelarna flyger upp från bänken och jublar. Kenta är cool och stryker sig bara över hjässan. Enkelt och rakt, enkelt och rakt gubbar! uppmanar kapten Carlsson.
19.37: Första pausvilan Aalto och Krykov kommer in först. Reservmålisen kollar matcherna i finska ligan på text-tv, Hansson käkar en mandarin och Crippe Söderström lindas av massören Kicki Höglund. Det går inte. Det gör för ont, säger Crippe, som väljer att kliva av. Samtidigt har tränarparet stängt in sig i sitt egna lilla kyffe. Fem-sex kvadratmeter, där väggen pryds av Sundsvall Hockeys matchprogram, ett skolschema och kalender för egna laget. De pratar i låg ton, funderar hur de ska agera nu när Söderström tvingas kliva av. De kommer ut, Hussen tar en kaffe medan Kenta kollar elitserieresultaten på text-tv. Hans budskap till spelarna är givet när han går in till killarna med åtta minuter kvar till sista perioden. Bra period. Fortsatt spela enkelt, konstra inte till det. Ni ser att de slår mycket i rundeln, det gäller att backarna får hjälp när de stöter ner i fickan.
20.02: Kristian Gahn fick sparken från SSK, nu har han precis gjort 4-0 efter en läcker dragning. Kenta flinar, Huss garvar och skakar på huvudet, Modin spricker upp i ett jätteleende. Och när Johan Svedberg klappar in 5-0 med ett kanonskott gör Hussen och Kenta high-five. Den lättsamma stämningen i båset bryts med surmulna kommentarer om linjedomare mer kommer det att bli.
20.22: Spelarna kommer in i omklädningsrummet, där Gahna eftersläntrar efter intervju i ppv-sändningen. Trots ledning med 5-0 är stämningen småirriterad, Robert Dömes matchstraff kommenteras och någon muttrar om att ge igen. Modin tar till orda för första gången: Nu håller vi oss på banan. Var stark, bit ihop. Ta en smäll och åk vidare. Alla lyssnar. Det märks att det har betydelse vem som talar, för plötsligt lättar det upp. Manny går och visslar, Hagos fixar med tejpen på klubban, materialare Nilsson bryner Aaltos skridsko och toalettkön är alltid densamma. I varje paus, i varje match. Kiprusoff, Krykov, Robban och Sanny i tur och ordning.
20.46: Tre minuter kvar. Huss röst ekar ut över det tysta rummet och Kiprusoff börjar resa på sig. Den finske målvaktsstjärnan går mot korridoren ut från omklädningsrummet och ställer sig i sin speciella pose. Där står han till spelarna radar upp sig bakom honom en efter en. Startsignalen för att det är dags att börja göra sig redo för sista perioden.
21.22: Storsegern med 7-0 är säkrad. Klapparna i ryggen är många, skratten likaså och skadade Jonathan Hedström passar på att skoja med Nubben. Nu när vi vann då kommer sportchefen Dags för segerringen och segersången. Alla håller om varandra och gormar ut sin glädje i zigge, zagge, zigge, zagge, med matchens lirare Zäta den här gången håller i taktpinnen. Musikansvarige Sanny skyndar till stereon och vrider på Crash med The Primitives från filmen Dum och Dummare lagets speciella segersång. Nertrappning kan börja. Stretchning, duschning, styrka och intervjuer för Zäta och Hallin. Alla går sin väg precis som innan nedsläpp.
22.12: Spelare efter spelare har lämnat omklädningsrummet. Bästa kompisarna Aki och Miikka sitter ännu i underställ, stretchar och snackar skit med tv:n surrandes i bakgrunden. De kom bland de första och går sist precis som vanligt. När stjärnduon går ut genom dörren strax före halv elva står Kent Nilsson och lägger in tvätt, medan Björn Mannström plockar upp efter spelarna. Alla har hängt upp skridskorna utom Zäta precis som vanligt. Än återstår ett par timmars jobb innan arbetsdagen är slut för materialförvaltarna i ett av Sveriges bästa hockeylag.

Mer läsning

Annons