Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biljarden har tagit henne världen runt

/
  • Sundsvallsbördiga Louise Furberg har tillhört Europaeliten i över tre decennier. I helgen har hon varit tillbaka i sin gamla hemstad.
  • Marcus Sjöberg, Tom Eksell och Louise Furberg har alla ett förflutet i Sundsvall. Ulrika Andersson, även hon ursprungligen från Sundsvall och flerfaldig SM-medaljör, har varit med under SM-tävlingarna men kunde inte vara med på bild.

Louise Furberg var en del av biljardundret i Sundsvall på det tidiga 1980-talet.
Under SM-veckan var hon tillbaka i sin gamla hemstad igen – för att sin vana trogen lägga beslag på de flesta medaljerna.
– Stan har verkligen förändrats till det bättre, jag är fantastiskt stolt över Sundsvall, säger hon.

Annons

Född och uppvuxen i Sundsvall kom Louise Furberg tidigt i kontakt med biljarden. Vid åtta års ålder skaffade familjen ett biljardbord – och hon fastnade direkt. Lite senare sökte hon sig till biljardhallen och började tävla.

Då, i skiftet sent 1970-tal och tidigt 1980-tal, låg biljardens epicentrum i Sverige i just Sundsvall, som dominerade på tävlingarna med bland annat tre raka lag-SM-guld, samt flera spelare som tävlade internationellt.

Däribland Louise Furberg.

– Sundsvall var biljardmetropolen i Sverige, säger Louise Furberg och minns tiden i sin hemstad.

Hennes framgångar runtom i Sverige och Europa gav eko på hemmaplan.

– Jag kunde ta ett silver och därefter var det intervju i radio och förstasidan i Sundsvalls Tidning eller Dagbladet. Jag fick en skylt i Sporthallen också, säger hon.

Biljardsporten var vital och framgångarna flera, utövarna ännu fler. Tom Eksell, flerårig förbundskapten för det svenska landslaget, även han utflyttad Sundsvallsbo sen många år och numer boende i Malmö var också med då.

– Vi var delaktiga i bingoalliansen på Wivex, jag tror att vi ett tag hade 300 000 kronor i klubbkassan vilket ju är jättemycket pengar och var ännu mer då, säger han.

1982 gick flyttlasset till Stockholm för numer 53-årige Louise Furberg, där hon alltjämt blivit kvar. Besök till Sundsvall har det blivit regelbundet genom åren men då av privata anledningar för att hälsa på släkt och vänner. Under SM-veckan var hon tillbaka för biljardens skull.

Och sin vana trogen plockade hon medaljer på löpande band. Hur många det blivit genom åren kan hon inte räkna till.

– Jag har tävlat internationellt sen 1982 och gjort ett 30-tal EM och VM så det har blivit en hel del. Sju EM-guld vet jag i alla fall att jag har, säger hon.

Via spel i otaliga EM, VM och Europatouren har biljarden tagit Louise Furberg runt om i världen. Taiwan, Filippinerna och USA är några exempel. Ut i Europa har det blivit massor av resor.

– Bara i Europatouren är det sex deltävlingar per år, säger hon.

– Men det är mest biljardhallarna och hotellrummen man ser. När vi var i Filippinerna till exempel så spelade vi i Manilla och då var vi rekommenderade att inte gå ut alls om vi inte behövde eftersom det var för farligt.

Den långa karriären innehåller naturligtvis flera minnen och episoder, men framför allt är det en episod hon minns mer än de andra.

– Jag kom tvåa i ett SM i Borås en gång och var jättesur efteråt. Så när vi skulle gå till hotellet efteråt gick vi över en bro och jag slängde priset i ån och sa till min dåvarande kille att "kommer det här ut så vet jag att det är du som skvallrat, du säger inte ett ord".

Åren gick och saken föll i glömska.

– Så en dag sju–åtta år senare fick jag en utskällning av förbundet. Brandkåren hade haft en övning där och då hittat bucklan ... Det är inget jag är stolt överdirekt, i vanliga fall är jag lugn.

Efter en karriär på över 30 år i Europaeliten finns inga planer på att lägga av.

– Jag kommer att fortsätta till synen sätter stopp eller det inte är roligt längre.

SM i Sundsvall lämnar Louise Furberg med fyra ytterligare medaljer att lägga till den redan digra samlingen, två guld, ett silver och ett brons.

Ingen kommer att slängas i Selångersån.

Mer läsning

Annons