Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilkraschen ledde till en livsförändring – nu deltar han i Paralympics: "Det går inte att bryta ihop"

För åtta år sedan förändrades Lars Varneruds liv. Han var med om en bilolycka som ledde till en förlamning i nedre delen av kroppen. Vägen tillbaka har inte varit lätt, men i september representerar han Sverige i rullstolsrugby i Paralympics. "Det är tack vare rugbyn som jag mår så bra som jag gör i dag", säger Lars Varnerud.

Annons

Lars Varnerud kommer i Septemeber att delta i Paralympics för första gången.

Innan han drabbades av olyckan var han aktiv och utförde FN-tjänst. På den tiden var inte rugbyn en del av hans vardag. Men i dag är rugbyn en stor del av hans liv och det är något som varit en drivkraft tillbaka för honom.

– Jag visste direkt att det som hade hänt inte var bra. Men det går inte att bryta ihop, det är något som man får lära sig att leva med. Det är också tack vare det som jag kom i kontakt med rugbyn, jag blickar inte tillbaka så mycket utan snarare framåt, säger Lars Varnerud.

Han är uppväxt och tidigare bosatt i Sundsvall, 2012 kom rugbyn in i bilden. Det var också det som förde honom till Stockholm där han numera bor och tränar och tävlar för Köping Hillbillies. Han var med och tränade med landslaget, och blev därefter erbjuden en plats i det svenska rugbylandslaget.

– Jag testade på det någon enstaka någon gång i Sundsvall, sedan började jag i Köping Hillbillies. Det är en väldigt rolig sport, jag vet inte vad jag hade gjort utan rugbyn, säger han.

Lars Varnerud under ett träningsläger i USA

EM 2014 i Finland är det största mästerskap han deltagit i. Sverige lyckades då knipa ett Silver vilket ledde till direkt kvalet till OS. I september kommer han för första gången att representera det svenska landslaget i rullstolsrugby i Paralympics.

– Jag tyckte EM var stort, det var det största som hade hänt mig mästerskapsmässigt. Men OS är det största man kan vara med om och det kommer att vara mycket större. Det har inte hunnit komma några nerver än, men det kommer nog på plats. Det känns jättestort och jag är stolt, säger han.

Träningen inför mästerskapet har varit intensiv med träningsläger i både Schweiz och Kanada.

– Det är nu det gäller, nu ska man vara i toppform. Vi har tränat massor, för min egen del ska jag göra rätt på plan och min grej, säger han.

Ett OS innebär flera nationer och ett tuffare motstånd men Lars Varnerud hoppas på medalj för Sveriges del.

– Vi satsar på medalj, det är det som är målet. Det känns lovande och det kommer att bli ett äventyr. Det är tufft motstånd, men om vi alla håller oss till våran plan ska det gå vägen, jag tror vi har en chans, säger Lars Varnerud.

Den sjunde september startar Paralympics i Rio de Janeiro i Brasilien.

Mer läsning

Annons