Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bingolotto - ett fall för idrotten

/
  • Bingolottoförsäljning har under många år varit en stor inkomstkälla för idrottsföreningarna. Nu har lottförsäljningen minskat dramatiskt och många klubbar har svårt att få det att gå runt.
  • Ingmar Redenhus har sålt bingolotter för Sund IF i fem års tid. En numera ganska stillsam sysselsättning.

Bingolottointäkterna skulle vara en bonus. Men många idrottsföreningar blev beroende av de snabba pengarna. När försäljningen har gått ner och kommunens bidrag minskar är \"glansperioden\" definitivt över och det handlar om en helt annan sak. Att överleva.

Annons
Ingen visste hur stort Bingolotto skulle bli när det startade 1991.
Alla förstod konceptet att spelet skulle gynna föreningslivet.
ST:s undersökning visar att flera föreningar i Sundsvalls kommun har ledsnat på Bingolotto. Lotterna är svårare att sälja i dag och det kräver mycket arbete, anser man.
På slutet av 90-talet var det annorlunda. Pengar strömmade in och föreningar byggde upp mycket av sin verksamhet genom Bingolottopengar.
Som Sund IF.
En förening som satsade och gav. Och levde gott till en början.
Ett tag sålde vi mest lotter bland föreningarna i Västernorrland. Behållningen på ett år kunde bli upp emot en halv miljon kronor. Ungdomarna kom och frågade om det fanns fler lotter att sälja. Så stor var efterfrågan, och visst blev man i föreningen lite bortskämd, säger Roger Söderberg, ansvarig för lotteriförsäljningen i Sund.
Efter toppåret 1997 för Sveriges största folkspel tjänade idrottsföreningarna i Sundsvall totalt 19,5 miljoner kronor.
I dag tjänar de 6,5 miljoner kronor.
Sund minskar sin behållning med hundratusentals kronor varje år i och med att försäljningen går ner.
När fakturorna kommer måste vi säga att vi inte kan betala dem, vi måste vänta tills vi får bidraget.
Men bidragspotten från kommunen minskar också. I dag fördelar kommunen ut drygt åtta miljoner jämfört med nästan tio miljoner 1998. En nedskärning på nära en femtedel.
Sund har fyra planer att sköta om. Gräs ska klippas, linjer ska målas och frön ska sås.
Men mycket får stå kvar ogjort, för det finns inga pengar till det.
Roger Söderberg minns tillbaka till tiden han själv kallar \"glansperioden\" i slutet av 90-talet. Ungdomarna fick nya overaller och belönades när de fyllde 16 år med en fotbollsresa till länder som Italien, Spanien och Holland.
I dag består fotbollsresan av en tur- och returbiljett till Hudiksvall, och då är det föräldrarna som kör.
Dessutom har föreningen tvingats införa en träningsavgift förutom medlemsavgiften.
Sund IF, som är en relativt stor förening med 500 medlemmar, är inte ensam om att ha byggt upp mycket av sin verksamhet kring Bingolotto.
När man nu minns tillbaka så kanske det inte var det rätta.
Det var livsfarligt att göra sig beroende av Bingolotto. När det kom sa många att man bara skulle se det här som en extrainkomst. Men vi gjorde inte det, och jag tror inte många andra heller tog det enbart som en bonus, säger Roger Söderberg.


Citat: Sagt om Bingolotto
\"Lotten är betydligt mera svårsåld i dag än för tio år sedan då lagen fick stå i kö för att börja sälja lotterna\"
/Selånger Fotbollsförening

\"Man gapade efter för mycket när man trodde att man skulle kunna få in yngre, produkten blev konstlad, många äldre tyckte spelen blev svårare.\"
/ Sundsvalls Innebandyförening

\"Utan Bingolotto skulle vi vara tvungna att dra ner på verksamheten. Vår försäljning har sjunkit med ca 35% de sista tre åren.\"
/ Sundsvalls Friidrott

\"Vi har varit med från starten och byggde upp vår verksamhet, inte minst med egen maskinpark, snövessla mm . Sålde som mest 250 lotter/vecka, i höst säljer vi 20 lotter på prenumeration.\"
/ Njurunda Skidklubb

\"Idrotten idag är ett jagande av pengar i form av arbeten, sponsorer, lotter, mm. Att finansiera verksamheten gör att glädjen i viss mån avtagit med åren\"
/Sundsvall Biathlon

Mer läsning

Annons