Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björgen tog sista guldchansen

Marit Björgen tog sista chansen till ett individuellt guld i skid-VM.
Norskan vann damernas tuffa tremil på lördagen — hennes femte medalj i VM.
—  Det här är min största seger. Jag är imponerad över mig själv, sade den norska skiddrottningen.

Annons
Världscupledarinnan Marit Björgen kom till Oberstdorf som stor favorit och hon satsade stort. Hon ställde upp i samtliga sex damtävlingar och hade guldchans i samtliga.
Det var dock först på lördagen som hon lyckades fullt ut individuellt. Tidigare hade hon guld i stafett och sprintstafett, medan det hade blivit silver och brons i de individuella loppen.
Floppen kom i sprint, där hon missade i tidskvalet.
Den stora fullträffen kom på raka motsatsen, den klassiska tremilen med masstart.
 Miss i sprint och seger på tremilen. Jag fattar ingenting, sade Björgen när hon hade torkat bort guldtårarna.
 Det var en sån våldsam urladdning. Jag var helt slut i sista backen.

Håller även i längden
Björgen har i år växt från att vara sprintsuverän till en vinnare även på traditionella distanser. Segern i långloppet var det slutliga beviset på att hon håller även i långa loppet.
Så sent som i november, i världscuppremiären i Gällivare, tog hon sin första seger i ett traditionellt lopp, 10 km fritt. En 18:e-plats var hennes bästa placering på distansen i världscupen före VM-loppet.
Björgen har oväntat snabbt och väl fyllt luckan efter Bente Skari.
 Jag slappnade av efter guldet i sprintstafetten i går. Dessutom hade jag superskidor och hade bäst glid i hela fältet. Jag bara njöt, sade hon.
I den sista backen avgjorde hon. Närmast bakom Björgen var finländskan Virpi Kuitunen, slagen med 8,9 sekunder och ryskan Natalia Baranova-Masolkina, 10,3 sekunder bakom.

Elin Ek ensam svenska
Loppets stora överraskning, polskan Justyna Kowalczyk, nyss fyllda 22 och VM-tvåa i sprint (!) i Sollefteå för två år sedan, var med och slet i täten under hela loppet. Men hon hamnade precis utanför pallen.
Elin Ek var ensam svenska sedan Lina Andersson (magont) och Anna Dahlberg (ont i vaden) lämnat återbud. Den rutinerade IFK Mora-tjejen började släppa tätklungan redan på den andra femkilometersslingan, men disponerade sitt lopp väl och kom i mål på plats 14, drygt två minuter efter Björgen.
 Det gick lite för fort när de stack. Och på femte varvet var jag väldigt trött. Men det här var mitt bästa lopp i VM och det lopp som jag siktat in mig på mest, sade hon.

Mer läsning

Annons