Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkman gav Sverige en bra DC-start

Jonas Björkman besegrade värmen, underlaget och sin indiske motståndare Prakash Amritraj.
–  Det var väldigt krävande i den här hettan, sade Björkman efter seger i Davis Cup-singeln med 6-4, 6-4, 6-4.
Däremot stoppades Thomas Johansson av - regnet.

Annons
Björkman började trevande i DC-matchen som ska hålla Sverige kvar i tennisens elitdivision. Indiern Amritraj, rankad 271 i världen, hade ett litet grepp om matchen i inledningen av första set.
 Jag försökte bara var cool och vänta på mina lägen. De kom ju till slut, sade Björkman till SVT.
Vid ställningen 3-3 tog Björkman över, han bröt Amritrajs serve blankt i det sjunde gamet, då han under en period vann sju bollar i följd. Setet gick till svensken med siffrorna 6-4.
Matchen spelades i tryckande hetta i New Dehli, temperaturen i skuggan var 33 grader och luftfuktigheten närmare 90 procent. Under vilan mellan gamen var DC-kaptenen Mats Wilanders viktigaste uppgift att förse Björkman med isfyllda handdukar att lägga kring nacken.
 Det är så fuktigt i luften att man bli dyngsur bara man går ut. Jag klippte väl en sex-sju 1,5-litersflaskor vatten under matchen, förklarade Björkman.

Bara Björkman fräsch
Svenskarna har haft stora problem med värmen under träningarna.
 De har fallit som käglor under träningarna. Thomas Johansson, Andreas Vinciguerra och Simon Aspelin har alla haft problem, det är bara Björkman som har klarat sig bra, berättade den assisterande DC-kaptenen Joakim Nyström för SVT.
Om värmen var den svåraste motståndaren för Björkman var underlaget den näst värsta. På en bana som SVT:s expertkommentator Janne Gunnarsson jämförde med sin trädgård var servarna viktiga och felstudsarna många.
 Jag har varit på tennistouren i 25 år och har aldrig sett en så dålig gräsbana. Bollen studsar upp ibland och ibland studsar den lägre, sade Nyström.

Steg i rätt riktning
Det var på en sådan felstuds som Björkman tog kommandot om andra set. Amtritrajs stenhårda serve studsade nästan rakt upp, men Björkman reagerade reptilsnabbt, vred till kroppen och skickade ned ett smashliknande slag längs linjen så att den vita kritan rök. Svensken följde upp den bollen med att springa ikapp en volley från Amritraj och slog en perfekt passering med en utsträckt enhandsbackhand. Breaket fram till 4-3 blev klart efter en rak serveretur med en stenhård tvåhandsbackhand.
Svensken höll sedan sina servar och vann även andra set med 6-4.
Björkman bröt igen i inledningen av tredje set och lade sedan all koncentration på att hålla sina egna servegame. Svensken avslutande med att slå in sitt nionde serveess innan han som vanligt firade med "Brysselsteget".
 Skönt att det var tre set. Nu ska det bli underbart att sitta inomhus i air condition, summerade en svettig svensk.

Regn stoppade Johansson
I fredagens andra singel ställdes Thomas Johansson mot 311-rankade Rohan Bopanna. Trots tämligen dåligt spel ledde Johansson med 7-6 (7-3), 6-6 (5-0) då matchens avbröts på grund av regn. Mötet ska nu spelas klart under lördagen.
I dubbelmatchen, som också ska avgöras under lördagen, ställer Sverige upp med Jonas Björkman i par med Simon Aspelin. Indien har den meriterade och samspelta konstellationen Mahesh Bhupathi/Leander Paes.

Mer läsning

Annons