Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn och Conny kungar på Åby

Björn Goop är inte bara landets segerrikaste kusk. Han är också tränare och delägare i Sveriges bästa fyraåring — Conny Nobell.
På lördagen vann ekipaget klassiska storloppet Konung Gustaf V:s Pokal på Åby.
—  En mycket betydelsefull seger här på hemmaplan, sade Björn Goop.

Annons
Pressen var stor på Björn Goop och Conny Nobell som var storfavorit till första priset på 896 000 kronor.
 Det var inte så farligt, hästen var bra i värmningen innan loppet och då känner man sig lugn. Sedan blev det ju ett väldigt enkelt lopp när vi fick ledningen och han var minst lika bra som tidigare.
Conny Nobell vann lätt på 1.14,1 och har därmed vunnit 16 lopp på 19 starter. Totalt har han tjänat över fem miljoner kronor och det kan bli ytterligare några miljoner kronor i år för kullens dominant.

Orutinerad vinnare
Vinnaren av Drottning Silvias Pokal var det minst rutinerade ekipaget. Men det var Fama Currit och Peter Ingves, 44, som hade de bästa nerverna i storloppet med 896 000 kronor till vinnaren.
Medan tuffaste konkurrenterna Needles'n Pins, Face For Ever och Flying Young galopperade i starten pilade Fama Currit snabbt till ledningen. Sedan satt Ingves och bevakade andrahandsfavoriten Alexia Ås, som travade utvändigt.
 Hur lugnt som helst, sade Ingves och flinade.
Lika lugnt var det inte i vinnarcirkeln. Lille Ingves skulle hissas av de 20 ägarna, sedan följde stora kramkalaset.
 Fy fan vad skönt, jublade segerkusken och ville ta hela Åbypubliken i famn.
Fama Currit hade bara gjort tio starter innan lördagens lopp, men vunnit nio av dom. I årets andra start visade stoet sin klass när hon travade svenska rekordet 1.13,7 över medeldistans.
I försöket inledde hon med tredjespår hela första varvet i 1.13-tempo innan hon kom ner utvändigt om ledaren. Fama Currit kunde ändå hålla undan till seger.
 I dag gick det tydligen lite under 1.15,0 första varvet, men det är ju inget tempo för henne. Men jag var ändå lite rädd för Toscana som satt i rygg på oss och jag ryckte inte undan för tidigt.

Ombytta roller
Peter Ingves, född i Finland, är en verklig globetrotter inom travsporten. Han flyttade till Sverige i början av 1980-talet och började arbeta på Solvalla. Det var där han fick första kontakten med tränaren till Fama Currit, Petri Puro. Ingves har också arbetat i Tyskland och Italien.
 Jo, vi jobbade ihop hos Kaj Widell. Men då var det jag som fick köra loppen och Peter stod vid sidan. Men nu är det ombytta roller och det har jag inget emot. Att Peter körde i dag gör segern extra rolig, sade Puro.

Kolgjini arg
Puro vann Drottningens Pokal även 2002 med Blues Office och i fjol var han tvåa med Camilla Highness som tränare.
Lutfi Kolgjini var favorit i loppet med Needles'n Pins men hon galopperade långt innan starten.
 Det skulle ha varit omstart, det är skandal, sade en mycket irriterad Kolgjini.
 Jag blev påkörd bakifrån av Örjan Kihlström som inte kunde hålla i sin häst (Alexia Ås). Jag skrek till startpersonalen i bilen men tydligen så ville de inte lyssna.

Mer läsning

Annons