Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågul guldkamp på 50 m fjäril

De var trea och femma i försöken.
Är etta och trea på världsrankingen i år.
Och har snabbaste och näst snabbaste personbästa.
Anna-Karin Kammerling och Therese Alshammar kan göra guldstriden på 50 m fjäril till en svensk affär.

Annons
Vem som vinner?
 Jag hoppas det är någon av våra blågula, och båda är medaljhopp. Det fanns inget i försöken som tyder på något annat. Men det finns flera bra konkurrenter, varnade förbundskaptenen Thomas Jansson.
Anna-Karin Kammerling har störst kapacitet. Den explosiva Sundsvallssimmerskan är världens snabbaste fjäril och har världsrekorden både på kort och lång bana.
På kort förbättrade hon sitt eget världsrekord så sent som i våras. I lång bana är det tre år gammalt, satt på EM i Berlin 2002 och lyder på 25,57.
Hon har tre EM-guld på distansen men har aldrig lyckats fullt ut på VM och har två brons.
 Jag har ju världsrekordet och har inte riktigt fått till det på VM. Förhoppningsvis ska det gå bättre den här gången, sade Kammerling som har tredje bästa tid i världen i år med 26,44 och noterade femte tid med 26,89 i försöken.

Tessan formstark
Therese Alshammar har haft bästa formen. Hon är världsetta med 26,30 och har ett personbästa på 26,18.
 Det känns positivt att vara etta. Jag har fem-sex lopp i lång bana där jag legat på runt 26,3 och det hoppas jag kunna droppa nedåt en bit till, sade Alshammar som hade 26,63 och tredje tid i försöken.
Det har bara hänt en gång i VM-historien att två blågula simmare tagit medalj i samma gren. Det var på just 50 m fjäril i japanska Fukuoka 2001 då Alshammar tog silver och Kammerling brons.
 Jag tycker bara det är roligt att vi är två stycken som är så pass bra. När vi möts på hemmaplan är det ett lyft, sade Kammerling.

De Bruijn vilar
Alshammar har bara simmat 50 m fjäril på ett mästerskap tidigare.
 Eftersom det inte är en OS-gren är det lägst prioriterat, men jag tycker det är jättekul att simma fjäril, sade hon.
I Fukuoka blåste holländska suveränen Inge de Bruijn svenskorna på guldet. Hon tog det även 2003 i Barcelona men finns inte med på VM den här gången. Officiellt har 32-åringen tagit ett sabbatsår men få tror att hon kommer tillbaka.
I Montreal finns ingen med bättre personbästa än svenskorna. På årets världsbästalista är Danni Miatke, Australien, tvåa efter Alshammar, nio hundradelar efter.

Coughlin snabbast
I försöken var Natalie Coughlin, USA, snabbast med 26,50 före Miatke på 26,56.
För svenskorna handlade inte försöken om placeringar eller tider i första hand.
 Försöken betyder absolut ingenting. Det är uppvärmning och handlar bara om att vara bland de 16 bästa, sade Alshammar.
 Jag ville känna att jag hade flyt i simningen och ett bra grepp i vattnet. Det var lite småsegt, men jag hoppas att jag bara var morgonseg, sade Kammerling.
Natten till söndagen, svensk tid, ska allt avgöras.

Mer läsning

Annons