Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bleckur vann Tjejvasan efter spurtstrid

Sofia Bleckur från Rättvik vann årets upplaga av Tjejvasan efter en rafflande spurtstrid mot Sofia Lind.
—  Ett tag trodde jag det var kört när jag tappade kontakten med klungan. Men när jag lyckades staka ifatt klungan efter Hökberg tror jag att jag fick ett litet mentalt övertag, sade Bleckur lyckligt efter segern.

Annons
Kort efter start bröt sig sex åkare loss i den 17:e upplagan av Tjejvasan. Tempot var högt men någon rekordfart var det inte tal om eftersom en del nysnö under natten gjort spåren lite kärva.
 Jag hade fullt sjå med att hänga med så jag var inte alls med och skötte farthållningen. Från början hade jag varken riktigt bra glid eller fäste, berättade Bleckur efter loppet.
Efter en tredjedel av loppet, i Hökberg, hade Bleckur tappat nästan 20 sekunder på täten och hade inget med spurtpriset att göra. Först till Hökberg var norskan Anna Ellfors.

Först ut i spurten
Vid andra spurtpriset i Eldris var Bleckur ikapp tätgruppen, men först i spåret var då Ulrika Persson som var en av de mer aktiva med farthållningen under loppet.
 Efter Hökberg där det blev mer platt terräng och mycket stakåkning tyckte jag att skidorna började gå bättre. Jag kände mig också stark i stakåkningen, sade hon.
Tätgruppen med sex åkare var väl samlade när åkarna kom fram till Mora. När spurten drogs upp på Vasagatan var Bleckur först i spåret. Bakom avvaktade Sofia Lind som provade att gå ut i spåret bredvid Bleckur sista 100 meterna. Dessa stakade sedan sida vid sida men Bleckur släppte inte det grepp hon hade.
 När spurten drogs upp kändes det som alla skulle kunna vinna. Jag har ingen riktig erfarenhet av spurter sedan tidigare, det är bara från de sprinttävlingar som jag kört. Det var inte förrän det var 20 meter kvar jag kände att jag skulle vinna, sade Bleckur som fick till ett glädjetjut när hon passerade mållinjen.

Största meriten
För Sofia Bleckur var segern i Tjejvasan största meriten i karriären. Hon anser själv att hon haft det tungt tidigare under säsongen. I Tjejvasan hade som tidigare bästa resultat en sjätteplats från förra året.
 Detta betyder väldigt mycket för framtiden, det kommer att bli lättare att träna. Såna här framgångar behövs verkligen, sade hon.
Om Bleckur kommer att ställa upp i Vasaloppet nästa vecka hade hon inte bestämt.
Loppets tvåa Sofia Lind, Åsarna, trivs bättre på längre distanser. Hon har vunnit Vasaloppets damklass fyra gånger men aldrig Tjejvasan. Andraplatsen var dock hennes bästa placering i loppet. Trea slutade Anna-Karin Strömstedt, Vansbro.

Mer läsning

Annons