Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bommar i massor för svenska damerna

Helena Jonsson satte alla sina 20 skott mitt i prick i segerloppet i torsdags. Två dagar senare bommade hon tre av tio skott – och sköt bort alla sina chanser till en topplacering i sprintloppet över 7,5 km i världscupen i Östersund.

Annons
– Det känns väldigt tungt. Jag begriper bara inte varför skyttet stämde så dåligt, suckade Helena Jonsson, som blev bästa svenska på 31:a plats – en minut och 42 sekunder efter den sensationella segrarinnan Chunli Wang från Kina.
De svenska damerna hade en helt misslyckad dag på skjutvallen – tillsammans bommade de 22 skott av 60 möjliga.
– Det är ett fiasko. Så här dåligt får skyttet inte vara. Då spelar det ingen roll hur fort det går på skidorna, sade landslagstränaren Wolfgang Pichler.
Förbundskapten Staffan Eklund hittade ingen förklaring till misslyckandet.
– Det var ju närmast perfekta förhållanden på skjutvallen. Ingen vind eller något annat som skulle kunna ställa till med problem. De flesta bomskotten satt lågt på tavlan och så blir det oftast när man gör dåliga avfyringar – men att så många gör samma misstag samtidigt, det är märkligt, sade Staffan Eklund fundersamt.
Mardrömsstart på skyttet
För Anna Carin Olofsson-Zidek började det nattsvart på skjutvallen. Tre bomskott i det liggande skyttet.
– Det var riktigt illa. Tre varv i straffrundan sätter sig ju i benen och det är svårt att få riktig fart på skidorna igen, konstaterade Olofsson, som klockades för den fjärde snabbaste tiden i skidåkningen.
De svenska bomskotten blir extra dyrbara eftersom de tar med sig resultaten till söndagens jaktstart.
– Det är klart att det inte känns så inspirerande att starta långt ner i fältet. Jag vet ju att jag är chanslös att nå en topplacering. Nu får jag sätta upp som mål att åka upp mig så att jag kan gå i mål bland de 15-20 bästa, sade Helena Jonsson.
Den bedrövliga svenska skytteinsatsen innebär att endast två svenska åkare finns med i damernas jaktstartslopp på söndag – Helena Jonsson startar som 31:a åkare, 1.42 minuter efter ledarinnan Wang Chunli och ytterligare 15 sekunder senare ger sig Anna Carin Olofsson-Zidek iväg som 43:e åkare.
Kinesisk sensation
– Ett rejält bakslag för hela landslaget. Inte alls vad vi hade väntat oss, konstaterar Staffan Eklund.
Desto gladare var den kinesiska segrarinnan 25-åriga Wang Chunli. För tre år sedan satsade hon helhjärtat som längdskidåkare. Hon har som tidigare som bäst åkt in på 13:e plats i sprint i Lahti och i masstart i VM i Östersund i februari i år.
– Visst är det en liten överraskning att Wang vann. Men hon är ju en duktig skidåkare – otroligt starkt att hon lyckades besegra Tora Berger på spurtvarvet, sade Helena Jonsson, som fick lämna över den gula ledarvästen i världscupen till tyskan Kati Wilhelm. Helenas misslyckande i sprinten innebar att hon dalade från första till sjätte platsen i den totala världscupen.
Segrarinnan Wang Chunli sköt fullt och var 1,4 sekunder före norskan Tora Berger och 4,8 sekunder före tyskan Magdalena Neuner på tredjeplatsen.

Mer läsning

Annons