Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att kvinnor tar plats bland män

/
  • Hayley Wickenheiser har varit på Philadelphia Flyers träningsläger två gånger och spelat med IFK Arboga och Linden Hockey samt i den finska andraligan, med män.
  • Jennifer Wakefield (mitten) och Noora (till höger) Räty kommer att spela med män den kommande säsongen. Wakefield i svenska division III och Räty i finska andraligan.
  • Becky Harmon blir den andra kvinnan att coacha i NBA när hon till hösten tar plats hos San Antonio Spurs.
  • Shannon Szabados har tränat med Edmonton Oilers i NHL och spelat med män i den amerikanskla ligan SPHL.
  • Annika Sörenstam ställde upp på herrarnas PGA Tour i en tävling under 2003.

Annons

Ishockeylaget IK Guts i division III stod i början av veckan för en uppmärksammad värvning. De plockade då in den kanadensiska damhockeyspelaren Jennifer Wakefield i laget. ”En värvning som vi tror mycket på och vi tror hon kommer tillföra mycket! Vi värvar inte henne som en PR-grej eller bara för att hon är tjej. Hon kommer vara en lika viktigt pusselbit som alla andra, sen om hon heter Jennifer eller Timmy spelar ingen roll” sade Timmy Jakobsson i klubbens sportgrupp till klubbens hemsida efter att värvningen presenterats. Wakefield, vars kontrakt med Guts sträcker sig över ett år, vann OS-guld med Kanada i Sotji tidigare under året och ska utöver spel i division III även representera Linköpings HC i Riksserien under den kommande säsongen.

Jennifer Wakefield var inte den enda kvinnan att ta plats bland männen i sportens värld under veckan som varit. Under onsdagen basunerade San Antonio Spurs, som vann NBA tidigare i våras, ut att det gjort klart med den amerikansk-ryska Becky Hammon som ny assisterande tränare. Hammon avslutade sin spelarkarriär tidigare i våras som 37-åring och blev alltså nästan direkt anställd av Spurs som tränare utan någon tidigare erfarenhet. ”Men det betyder mer att jag anlitats för mina kunskaper. Jag har alltid velat bli tränare, det känns naturligt för mig. Och jag har sett enorma mängder av basket på film så jag känner mig trygg vad gäller mitt basketkunnande” sa Hammon efter att hon presenterats av Spurs.

Varken Wakefield eller Hammon är de första kvinnorna att ta plats bland männen i sina sporter. På 90-talet spelade målvakten Manon Rhéamue två träningsmatcher med NHL-laget Tampa Bay Lightning och tidigare i år tog Wakefields landslagskollega, målvakten Shannon Szabados, plats i Columbus Cottomouths i en av herrligorna i USA efter att hon tränat med Edmonton Oilers i NHL. Finske målvakten Noora Räty har gjort klart med spel i finska andraligan till nästa säsong och världens främsta damhockeyspelare, Hayley Wickenheiser, har tidigare spelat för både IFK Arboga och Linden i division I och har dessutom blivit inbjuden till Philadelphia Flyers träningsläger två gånger. Det för att nämna några spelare som tagit plats i herrhockeyn. Becky Hammon i sin tur blir den andra kvinnliga coachen i NBA efter Lisa Boyer samtidigt som det finns fler exempel i andra sporter.

Jag tycker att det är bra att de tar plats bland männen. Är de tillräckligt bra borde det inte spela någon roll om de heter Jennifer, Hayley eller Timmy. Många tycker nog att det bara är ett lätt sätt av klubbarna att få lite extra bra PR när de tar in en kvinnlig spelare eller tränare och det går väl att argumentera för samtidigt men det håller jag inte med om. Jag ser inget negativt i att Jennifer Wakefield tar plats hos IK Guts eller att Becky Hammon coachar San Antonio Spurs, inte bara sportsligt. Damidrotten, i det här fallet ishockey och basket, får bra publicitet och säkert några fler supportrar och det är något den behöver. Kanske kommer några anhängare till IK Guts till Linköpings matcher i Riksserien just tack vare Wakefield.

Mer läsning

Annons