Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräck funderar på om han vill fortsätta köra

Kenny Bräck tvingades bryta sitt fantastiska comebacklopp på grund av ett mekanik-misstag.
Fortsättningen beror på drivkraften att satsa, om det finns någon bil att köra — och vad familjen tycker.

Annons
 Det är naturligtvis ett stort beslut att fatta, säger Kenny Bräck.
 Det får jag fundera på nu.
Det var en mutter som stjälpte Bräcks dröm om att än en gång fullfölja världens tuffaste racerlopp, Indy 500, som han vann 1999.
 Det är väldigt ovanligt att något sådant händer, säger Steve Dickson som ansvarar för Bräcks bil.
Han drar fram en verktygslåda i garaget och visar hur liten en sådan mutter är: en dryg centimeter i diameter. Antagligen var den inte nog åtskruvad, vilket gav problem med styrningen under flera varv.
 Vi hade kunnat åtgärda felet. Men det hade tagit så lång tid, kanske två minuter, att Kenny hade blivit minst sex varv efter ledaren. Och då är det ingen idé att fortsätta, säger Dickson.

Små marginaler
Incidenten visade hur oerhört små marginalerna är i racersport. Men för Kenny Bräck var återkomsten naturligtvis ändå en stor seger.
 Jag visade att jag är tillbaka efter olyckan, sade han efteråt, samlad och på gott humör trots viss besvikelse.
 Jag har bevisat att jag är hel, att jag kan köra snabbt och är konkurrenskraftig. Jag uppnådde det jag ville.
Kenny Bräck tillbringade slutet av loppet vid garaget. Efteråt var han med och firade sina stallkolleger: Vitor Meira som kom tvåa efter segraren Dan Wheldon och blott 23-åriga Danica Patrick. Hon skrev idrottshistoria i sin Indy 500-debut genom att sensationellt bli fyra och under 15 varv ha lett loppet. Hon tippas nu göra för indyracing-sporten vad Tiger Woods gjort för golfen.

Bräck populär
Men även Kenny Bräck omgavs av autografjägare och beundrare, som lät sig fotograferas med sin idol. De som följde honom under loppet vet att han gjorde en mycket stark insats, när han som 23:e startande körde upp flera placeringar. Under en kort tid låg han 11:a innan styrproblemen började.
 Kenny Bräck gjorde en fantastisk comeback. Han har definitivt satt sitt namn på racerkartan igen, säger kommentatorn Dan Schlosser på webbtjänsten Trackside Online.
 Han har visat att han kan tävla på toppnivå. Frågan nu är om han får något garage att köra för.
Rahal Letterman-stallet har ju redan de tre förare de maximalt får ha i loppen. Buddy Rice, som Kenny Bräck fick ersätta i Indy 500, kan vara tillbaka efter sin skada redan i Texas om två veckor. Och de övriga i laget lär knappast få sparken efter sina resultat på söndagen.

Framtiden oviss
Men den stora frågan är nu naturligtvis om den 39-årige Bräck som åtminstone planerar att fira midsommar i Värmland vill fortsätta att satsa på racersport.
 Det har att göra med vad jag vill, detta är min passion. Men det finns viktigare saker än att tävla i livet. Jag har ju annorlunda familjeförhållanden nu.
 Jag vet inte vad jag tycker, säger Anita Bräck, när hon hade kramat om sin man.
 Han gjorde ett fantastiskt lopp och det har varit jätteroligt att vara här. Jag tror att hans föräldrar starkare än jag skulle önska att han slutar med racing. Alla som har barn förstår den känslan.

Mer läsning

Annons