Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråten och Alsgaard ska lyfta längdlandslaget

17 VM- och OS-guld som norsk tränare.
Nu ska Inge Bråten, 56, lyfta svensk längdskidåkning.
—  Något ska jag nog kunna bidra med, säger landslagets färske förbundskapten.
God hjälp får han. Förre världsstjärnan Thomas Alsgaard blir Bråtens bollplank.

Annons
Magnar Dalen hämtades för några år sedan. Ännu en gång stakar längdskidåkningen över riksgränsen och handplockar en välmeriterad guldmakare.
Mitt framför näsan på före detta förbundskaptenen Lars-Göran Pettersson, så sent som i förra veckan namnet på många läppar som ny boss.
Sportchefen Anders Bergström:
 Lars-Göran och jag har varit i kontakt med varandra och han var intresserad. Men det har varit en omfattande process att få ihop hela den här organisationen och att klä den med namn. Jag fann att det här var bästa lösningen.

Stark ledarskap
Varför Bråten?
 Han representerar det breda, erfarna, starka ledarskapet vi behöver i vår verksamhet. Han har dessutom stor erfarenhet av att ha jobbat med de bästa skidåkarna i världen. Han har mycket att tillföra. Norge är ett föregångsland som skidnation.
Rekryteringen gick snabbt. Första kontakten med Bråten togs för två veckor sedan. I onsdags fick han budet.
Bråten tog jobbet på uppstuds. Kontraktet gäller över tre år.
 Jag blev överraskad, men samtidigt tog jag det som en komplimang att få förfrågan från Sverige. När jag började med det här låg Sverige på toppen med Gunde (Svan) och Thomas (Wassberg), säger han.
Under Bråtens tid som herrtränare åren 1990-1994 tog Norge 17 guld i VM och OS. De senaste åren har han blivit mer och mer kritisk till utvecklingen i norsk skidåkning. Åsikter han inte dragit sig för att framföra, bland annat som tv-kommentator.
Vilka blir reaktionerna i Norge nu?
 Du anar icke...
Hur ska svensk längd bli vassare?
 Svenskarna har jobbat bra, det är inte många år sedan Mathias Fredriksson vann världscupen sammanlagt och så vidare och så vidare. Det har inte varit nattsvart. Jag tror att det är enkla ting som gör att vi får ännu bättre sammanhållning. Vi måste inse att vi måste lära mera av varandra.

Tar hjälp av Alsgaard
Du tillträder mindre än ett år innan OS?
 Det är inte idealt. Jag vill göra förberedelser flera år i förväg. Inför OS i Albertville 1992 började vi satsningen redan 1989 och var där ett 15-tal gånger. Det är kort tid och därför måste jag fortast möjligt sätta mig in i OS-förberedelserna.
Jocke Abrahamsson blir en av två assisterande förbundskaptener. Den andra?
 Tanken är att det ska bli klart under april, sade Anders Bergström under måndagens presskonferens.
Inge Bråten var mer rakt på sak.
 Jag har vissa möjligheter att vara med och välja. Det jag önskar är att få med mig Thomas Alsgaard på något sätt. Om det blir en eller 100 timmar återstår att se, men han kommer att hjälpa mig. Vi har pratats vid. Han bor bara ett stenkast från mig.
 Thomas är nygift och första året när man är gift händer det att man frågar sin fru vad man får göra eller inte göra...

Kompis med Erlandsen
Om Mathias Fredriksson och andra landslagsåkare vill skaffa sig en bra bild av Inge Bråten går det bra att ringa IFK Göteborgs nye tränare Arne Erlandsen.
 Jag var hans gymnastiklärare i tre år på gymnasiet. En trevlig gutt. Vi känner varandra väl.

Mer läsning

Annons