Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredare Johansson når längre än tidigare i Wimbledon

Serven och den dubbelfattade backhanden hjälpte honom till seger i Australian Open.
Nu, tre år senare, är Thomas Johansson mycket mer än så.
—  Mitt spel är bredare, det är största anledningen till att jag gått så långt i Wimbledon, säger han till TT.

Annons
När åtta spelare är kvar i Wimbledon är Thomas Johansson en av dem. Det är anmärkningsvärt av flera skäl. För drygt två år sedan körde han rehabilitering efter sin knäoperation och det var osäkert om han över huvud taget skulle komma tillbaka till tennisen.
Han lyckades inte bara med det, han har också gett sitt spel ytterligare en dimension.
 Man måste vara ärlig och säga att lottningen varit bra. Andra matchen, mot Andrej Pavel, var inte en lätt lottning men att möta Janko Tipsarevic i tredje kan man inte klaga på, liksom Max Mirnyj (Vitryssland) i fjärde som jag har bra statistik mot.
 Men du måste även gå ut och spela bra tennis. Mycket av anledningen till att det gått så här bra i år Wimbledon är att jag är mera allround, jag kan spela serve och volley, jag kan slå lite stoppbollar, jag kan slica. Numera försöker jag se andra vägar att vinna matcherna.

Kan mer
Magnus Tideman, hans tränare under i princip hela karriären, ger exempel:
 När "Tompa" har breakboll mot sig mot Mirnyj så går han fram och spelar serve och volley. Det hade han inte gjort för ett par år sedan, då hade han kört på ett serveess eller ett stenhårt baslinjeslag. Han är mer allround nu än när han vann Australian Open.
Johanssons serve med topphastighet över 220 km/tim har alltid tillhört högsta klass, likaså hans backhand. Sedan har det funnits brister.
Men hans forehand har nu utvecklats, stoppbollarna som han började använda mot, som han säger "grusråttorna, för det är min enda chans mot dom", har visat sig fungera utmärkt även på gräset och mot en stelbent vitryss.
Men det handlar inte bara om ett spel som mognat, det gäller även honom själv. Det som Johansson själv kallar "tokspel" sker inte alls lika ofta som tidigare i karriären och under Wimbledon har det inte inträffat en enda gång.
 Han har blivit lugnare, säger Tideman och nämner Australian Open i år.
Det var då Johansson vann tre femsetare i rad.

"Bland de bästa"
 Tidigare hade han fått stryk i första matchen. När spelet inte satt så deppade han och fightades inte lika mycket. Även om han inte spelade bra i de matcherna i Australian Open så fightades han.
Just mot David Nalbandian på onsdag kommer alla de där faktorerna att behövas. För få är lika starka som argentinaren från baslinjen, svenskens chans är att spela offensivt.
Och det kan lyckas.
 Han är i bra form och gjort en jäkligt bra säsong hittills. Hans högsta nivå är rätt hög, säger Tideman.
Hur hög?
 Väldigt hög, bland de bättre på touren och det vet folk om.

Mer läsning

Annons