Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brink och Briar bäst i världen

Jan Brink och hans häst Björsells Briar vann Grand Prix Special i Aachen på lördagen. Det innebär att Brink går upp i ledningen totalt i dressyrcupen och alltså har stor chans att ta hem en guldmedalj i detta som kallas inofficiellt VM.
Nästa år avgörs riktiga VM på samma bana.

Annons
Att tävla och vinna i de prestigefyllda och penningstinna klasserna i Aachen är mycket speciellt för alla ryttare. Aachen är dessutom värd för nästa års samlade ryttar-VM så för Jan Brink och de svenska dressyrryttarna har detta verkligen varit en trevlig generalrepetition.
 Han var otroligt spänstig och samtidigt avspänd idag, säger Brink om sin ögonsten Björsells Briar.
 Det gäller att spänna bågen precis lagom så att spänsten inte övergår i spänning, men samtidigt måste man våga satsa ända fram till gränsen, fortsätter han.
I dagens Grand Prix Special var det fram för allt i piaffen och passagearbetet som Briar briljerade.
 Han var med mig hela vägen och det var verkligen harmoni i vår ridning, säger Brink.
 Det finns inga perfekta ritter, men det var inte mycket som inte var bra i vår insats idag.
Domarna belönade Brink och Briar med 76,40 procent, en procentenhet mer än tvåan schweiziska Silvia Iklé.
Björsells Briar har haft en utomordentlig säsong med världscupplaceringar, världscupfinal, och EM-brons både i lag och individuellt. Det har gett honom förstaplatsen på världsrankingen för dressyrhästar.
 Hästen i mitt liv, en verklig number one, menar Brink med syftning på sitt kürprogram.
Den nya küren som han red första gången på EM innehåller nämligen bland annat musiken från schlagerettan Number One. På söndagen får publik och domare i Aachen anledning att rocka loss till den karamellen.
Louise Nathhorst red Guinness till en fjortondeplats i GP Special. Procenten, 70,84, var årsbästa med några tiondelar.
 Det har varit en jättebra helg här i Aachen hittills, säger Louise Nathhorst, som har Guinness i final och har haft fina placeringar med sin yngre förmåga Isidor i de lättare klasserna.
 Jag är jätteglad, för Jan Brinks framgångar naturligtvis, men också för hela insatsen här, säger förbundskapten Elisabet Lundholm.
 Det är också bra för sporten att den tyska och holländska dominansen inte är total. Här har vi haft till exempel svenska, schweiziska och franska placeringar i övre delen av resultatlistorna. Och vi ska inte glömma Kyra Kyrklund, finskan som tränar Brink och Briar och som i dag blev fyra i Grand Prix Special med sin Max.
Anky van Grunsven, det holländska dressyresset och regerande OS-medaljör, hade i Grand Prix Special ett riktigt bottennapp med Keltec Salinero, som inte var med på ryttarens noter. De slutade på 13:e plats och halkade ner i sammandraget till femte plats.

Mer läsning

Annons