Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broloppet tillbaka – med bana i centrum

/
  • 730 löpare i fjol ska bli minst lika många i år när Sundsvalls brolopp arrangeras i september.

Fjolårets lopp över då purfärska Sundsvallsbron blev en stor succé med över 700 löpare. När broloppet kommer tillbaka i september hoppas arrangören Stockviks SF att det inte bara var nyhetens behag.

Annons

Det startade som E4-loppet för två år sedan för att i fjol byta namn till Sundsvalls brolopp, något som Stockviks SF håller fast vid när loppet återkommer den 12 september i år.

Men av förklarliga skäl kan årets lopp inte gå längs den nya delen av E4:an, där trafiken nu flödar fram. I stället läggs banan i riktning mot centrum vilket innebär att största delen av loppet går i stadsmiljö. Passagen över bron får bli på gång- och cykelbanan i stället för vägbanan. Start- och målplats blir även i år Ungdomsfältet vid Södra kajen.

– Vi ville så klart ha kvar sträckan över bron, och hoppas nu att vår ansökan går igenom. Det är ju lite det som är grejen med loppet, att springa över bron. I övrigt blir det en annan och lite mer intressant miljö än tidigare, säger Anders Nylander från arrangörsklubben.

Trots att loppet fick skjutas fram en månad i fjol, i väntan på ett godkännande för att få dra banan över den ännu inte invigda motorvägsbron, dök 730 löpare upp på startlinjen en kylslagen dag i mitten av oktober. Att loppet nu går i september, och dessutom i anslutning till Lidingöloppet två veckor senare, torde vara till broloppets fördel.

Men är det fortfarande lika kul och spännande att springa över bron?

– Visst fanns det ett nyhetsintresse i och med den nya bron i fjol, men nu gäller det för oss att förvalta det stora intresse som var då. Vi siktar på minst lika många startande i år, och vi kommer att marknadsföra oss tidigare. På sikt är målsättningen att etablera en löptävling som kan drivas år efter år, oavsett om den är med i Sundsvallsklassikern eller inte.

Stockvik har under den senaste tiden haft fullt upp med rullskids-SM och därför inte hunnit göra klart med några kända löpare till loppet.

– Naturligtvis hoppas vi på topplöpare, och får vi med de lokala stjärnorna är det jättebra. Charlotte Kalla var ju med i fjol, och hon är alltid intressant att ha med i ett startfält, säger Anders Nylander.

Mer läsning

Annons