Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brons till Lillhage i sim-VM

Josefin Lillhage tog brons i VM-finalen på 200 meter fritt i Montreal.
Men det var med kluvna känslor hon tog emot medaljen.
—  Jag är jätteglad över bronset — men jag blir så förbannad över att göra tider på 1.59 hela tiden. Jag vet ju att jag kan gå under det, sade hon.

Annons
Den svenska världsmästarinnan på kort bana delade tredjeplatsen med kinesiskan Yang Yu och noterade tiden 1.59,08 sex hundradelar över sitt eget svenska rekord.
 Det gick helt enligt planerna i 175180 meter. Men då stumnade jag. Det där med tiden finns där speciellt som loppet inte gick så snabbt som jag hade trott.
OS-trean Solenne Figues, Frankrike, vann på 1.58,60 och Federica Pellegrini, Italien, tog samma valör på medaljen som i OS med 1.58,73. Mästarinnan från Aten, rumänskan Camelia Potec, missade finalen.

Tredje gången gillt
Det var tredje stora mästerskapet i rad i lång bana där Lillhage simmade final. I VM i Barcelona 2003 blev hon sexa, i OS i Aten åtta.
Nu kom den första medaljen.
 Det betyder jättemycket. Man sätter sig mer i respekt gentemot konkurrenterna och det sporrar en att träna ännu hårdare i framtiden, sade Lillhage.

OS-guld och världsrekord
Lillhage tog VM-guld i kort bana i Indianapolis i höstas och förbundskaptenen Thomas Jansson tror att hennes utvecklingspotential fortfarande är stor på lång bana.
 Hon kan vinna OS-guld och hon kan attackera Franziska van Almsicks världsrekord (1.56,64). Det tycker jag man kan se om man tittar på hennes senaste kortbanesäsong. Dessutom är hon bara 25 årl och mitt i karriären, sade Jansson.
Medaljen var Sveriges första i Montreal. Målsättningen är tre medaljer, varav ett guld.
 Jag tror det här kommer att sporra många i laget. Det vet man själv att man lyfter när det blir medaljer, sade Lillhage.

Nystrand utslagen
Stefan Nystrand satte personligt rekord ytterligare en gång i semifinalen på 100 m fritt men hans tid 49,41 räckte inte till final. Nystrand, medaljhopp på halva distansen, slutade på tolfte plats och var 22 hundradelar från en finalplats. Hans tidigare personliga rekord på 49,65 var fyra år gammalt och formen verkar på topp inför 50 m fritt.
I damernas 200 m fjäril räckte som väntat inte 18-åriga Petra Granlund till i semifinalen. Hon överraskade i försöken när hon satte svenskt rekord men i semifinalen blev det 2.13,60 åtta tiondelar över rekordet och hon slutade på 15:e plats sammanlagt.

Mer läsning

Annons