Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian Olsson avstår VM

Christian Olsson har beslutat sig för att inte ställa upp i friidrotts-VM i Helsingfors.
Tiden är för knapp för att han ska kunna ta sig tillbaka.

Annons
I en skriftlig kommentar till TT säger den regerande trestegsvärldsmästaren att dagarna fram till VM, som avgörs 614 augusti, är för få "för att hinna bli i form och vara konkurrenskraftig".
 Jag har redan vunnit allt som går att vinna och vill inte åka till ett VM bara för att delta, säger han.
Det är den skadade foten som gör att Olsson, 25, inte hunnit ikapp i sin VM-planering. För en månad sedan genomförde läkaren Leif Swärd en så kallad titthålsoperation för att ta bort en lös benbit i den skadade foten, och Olsson har steg för steg kämpat för att ta sig tillbaka.

EM stora målet
Men han har inte kunnat tävla under utomhussäsongen, och träningen har varit begränsad.
 Jag är friskförklarad efter att ha gått igenom en fullständig kontroll med alla sorters röntgen. Allt ser nu bra ut, men jag vill därför inte forcera fram något och därmed ta onödiga risker, säger Olsson.
 I stället vill jag redan nu ställa in siktet på att vinna inomhus-VM i Moskva nästa år och sedan det riktigt stora målet att få chansen att nästa sommar vinna EM på hemmaplan i Göteborg.
EM i Göteborg är något speciellt för Olsson.
 Han har redan tidigare sagt att är det någon säsong som skulle gå förlorad så var det den här. EM på hemmaplan vill han verkligen delta i, i Göteborg har han lagt grunden för sin karriär och där stod han som programförsäljare under VM 1995 när Jonathan Edwards slog världsrekord, berättar Olssons agent Daniel Wessfeldt för TT.
Längre än till VM har inte Olsson planerat ännu men enligt Wessfeldt kan det bli tävlingar i september om Christian känner sig sugen, men framförallt är det inomhussäsongen som gäller.

Har sponsorernas stöd
Ett VM-guld i Helsingfors i augusti skulle kunna ge Olsson upp emot en miljon kronor i prispengar och sponsorbonus.
 Men det är ändå marginellt och inget som spelar in i beslutet, säger Wessfeldt.
För sponsorerna kommer dock inte återbudet till VM som någon överraskning.
 Vi har kört med öppna kort mot dem hela tiden. De ser långsiktigt på samarbetet och har tyckt det varit bra att han står över VM, han har många år framför sig, säger Wessfeldt.
Men sponsorerna missar exponering av en sina allra största stjärnor.
Och publiken i Helsingfors missar en av de på förhand största guldfavoriterna.

Mer läsning

Annons