Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chrunak tror på Kina inför OS

Då: övernaturliga monster som krossade motståndet.
Nu: inget särskilt.
Om två år?
–  När OS i Peking kommer tror jag att Kina kommer att bomba sönder motståndet, säger förre förbundskaptenen Hans Chrunak.

Annons
Fast det finns en viktig skillnad.
Om drygt två år kommer Kina att dominera utan fusk. Det är i alla fall vad Chrunak tror:
 Ja, det borde de kunna göra. Det är ett megastort land och de har lärt sig en del från 90-talet. Då var det en ny nation som tog en genväg. Nu borde de ha hittat tekniken och tränarna, säger han.
Inför kortbane-VM i Shanghai är Kina det givna samtalsämnet. Med OS i Peking två och ett halvt år bort pratar alla om den satsning som pågår. Hemmanationen ställer upp med en rekordstor trupp på 43 simmare.

"Groteska brudar"
Kinas damer krossade allt motstånd under första delen av 90-talet. Höjdpunkten, eller kanske ska det kallas lågvattenmärket, kom i VM i Rom 1994 då Kina vann tolv av 16 guld på damsidan. Fast det var ingen vacker syn.
 Det var groteska brudar med dålig teknik och basröst, säger Chrunak, numera expertkommentator på SVT och klubbdirektör i Luleå Hockey.
Chrunak var en av Kinas största kritiker och beskyllde dem tidigt för dopning.
Till slut kom sanningen också fram. Sju kinesiskor åkte fast för dopning i Asian Games hösten 1994 och i VM i Perth 1998 skickades en simmerska och hennes tränare hem sedan den australiska tullen hittat tillväxthormon i deras bagage.

Krafttag
De senaste tre åren har två kinesiskor åkt fast för dopning.
 Det gjordes en grundlig undersökning av det internationella tränarförbundet efter skandalerna på 90-talet och det kom fram att inte handlade om någon systematisk dopning, likt den i Östtyskland. Det var kopplat till systemet med att det regionalt delades ut stora vinstpengar vid framgångar i de kinesiska mästerskapen. Kina tog tag i det där riktigt ordentligt efteråt, säger Chrunak.
De senaste åren har Kina fört en förhållandevis undanskymd tillvaro. OS i Aten gav ett guld och ett silver och på VM i Montreal i somras blev det ett silver och fyra brons. -Rent resultatmässigt finns inget som talar för en kinesisk dominans nu. Men det är långt kvar till Peking, säger svenske förbundskaptenen Thomas Jansson.
En ny generation kinesiska simmare är dock på gång. Vid världscuptävlingarna i Stockholm i januari fanns en stor kinesisk trupp med bland annat tolvåriga Wang Quen som blev sexa på 200 m bröst.
Kortbane-VM i Shanghai kan bli startskottet för en kinesisk marsch mot toppen.

Mer läsning

Annons