Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att göra lönerna offentliga

/
  • När Timrå IK ansökte om statlig lönegaranti i maj 2013 var tjeckiske Radek Smolenak överst på listan med 178 000 kronor.

Annons

Förra veckan presenterade Sportbladet en lista med vad spelarna i Hockeyallsvenskan tjänade i form av spelarnas inkomst av tjänst under 2013, ett år då Timrå spelade i Elitserien under våren och i Hockeyallsvenskan på hösten. Timrås Per Hallin var med högt upp på listan med 850 272 kronor i inkomst under 2013. Även Robin Persson fanns bland de 20 ”främsta” med 714 952 kronor. Timrås sportchef Kent Norberg berättade i samband med det att han inte tycker att lönerna ska vara offentliga och sa bland annat att de löner som publiceras i medier i dag är missvisande eftersom att många av de välbetalda spelarna knappt plockar ut lön utan istället sätter in pengarna i pensionsfonder.

Det är just på grund av det som jag tycker att lönerna bör vara offentliga. Norberg har helt rätt i att det inte är de riktiga lönerna som syns i en sådan här lista, och det är det som är problemet. Om de riktiga lönerna vore offentliga så att klubbar, spelare, publik och sponsorer skulle få reda på sanningen tror jag att det skulle kunna ske en sanering. Att ekonomin är dålig på många håll inom svensk elitidrott är en underdrift, och en anledning är att lönerna dragit iväg och att klubbarna inte har full kontroll.

Enligt mitt sätt att se på det är lönerna inom elitidrotten på tok för höga. Självklart finns det spelare som förtjänar mer i lön än vad de har i dag och jag tycker att man ska väga in hur kort karriär en elitidrottare faktiskt har. Men oavsett det är lönenivåerna på många håll helt orimliga och med offentliga löner skulle man kunna börja råda bot på det. Även om det inte per automatik blir lägre löner när man offentliggör dem så blir det i alla fall lättare för klubbar att ha en viss kontroll över spelarmarknaden och därmed ta bättre och mer genomtänkta beslut. För spelarnas del tror jag också att det kan bli ett mer rättvist system där man kan jämföra sin egen prestation och lön med andras.

Som det är nu kan agenter och spelare spela ut klubbar mot varandra för att trissa upp lönerna. Skulle en klubb däremot veta exakt vad spelaren i fråga hade i lön säsongen innan borde löneförhandlingen bli betydligt enklare och ärligare.

Dessutom tycker jag att sponsorer och publik har rätt att veta hur mycket cash som klubbarna faktiskt spenderar – och inte minst förtjänar klubbarnas alla medlemmar att få veta det. Det är sponsorpengar och publikintäkter som till väldigt stor del försörjer klubbarna och därför bör man också kunna få veta vad pengarna går till. Många sportchefer skulle nog vara lite mer försiktiga med chansvärvningar och riktigt höga löner om man visste att man blev granskad av allmänheten och konkurrenterna på ett annat sätt än vad man blir i dag. På samma sätt skulle det sätta press på högavlönade spelare att verkligen ge allt för klubben man representerar.

I Hockeyallsvenskan pratar man nu om att hitta ett sätt att samla in löneuppgifter till en central databas så att man inom organisationen kan få bättre koll på hur lönesituationen i klubbarna faktiskt ser ut.

Det är ett bra steg på vägen och skulle kunna leda till en sundare marknad.

Mer läsning

Annons