Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damduell i O-ringens jaktstart

Fredagens slutetapp av O-ringen blir en rafflande duell mellan de båda landslagsstjärnorna Emma Engstrand och Jenny Johansson.
Jenny har ett försprång på 21 sekunder till Emma i den avslutande jaktstarten.

Annons
 Jag kommer inte att tokrusa i början för att komma ifrån henne, sade Jenny Johansson om sin taktik inför avslutningen.
Ulricehamns skogsstjärna vann medeldistansen vid Åsa, strax söder om Jönköping, med 14 sekunder före Karolina A Höjsgaard som kom tillbaka starkt efter en bedrövlig onsdagsetapp.
 Gjorde nog mitt bästa lopp i år, sade fjolårets VM-drottning, som nu har två veckor på sig att hitta tillbaka till formen som i höstas gav både guld och silver vid VM i Västerås.
För Emma Engstrands del återstår också några frågetecken inför Japan-VM.
Två etappsegrar i imponerande stil följdes på medeldistansen av en groda som kostade Stora Tunalöparen ledningen sammanlagt. Vid varvningen i närheten av målet sprang Emma till fel kontroll och tappade dryga minuten. Till slut blev hon femma på etappen, 2.01 efter Jenny Johansson.
 Blev lite stressad och läste fel på kartan. Fick syn på en kontroll och trodde att det var dit jag skulle. Men det var ju fel, sade Emma Engstrand.

Hemlig taktik
I stället för att jagas blir det nu i stället Emma Engstrand som själv får jaga på den sista etappen.
Taktiken inför matchen mot landslagskompisen Jenny Johansson vill hon inte avslöja.
 Nej, den ska jag fundera ut i kväll. Men jag måste försöka göra mitt eget lopp även om jag säkert kommer att se henne i början.
Om det är spänning i damklassen verkar O-ringen däremot avgjord bland herrarna.
Efter ett nytt storlopp av Emil Wingstedt har Haldens svensk en ledning på 4.28 till ryssen Valentin Novikov som vann torsdagsetappen med 23 sekunder före Wingstedt.
 Normalt ska det räcka men tappar man koncentrationen kan sekunderna gå fort, sade totalledaren i O-ringen.

Inga misstag
Orienteringsproblemen på herrarnas 6,1 kilometer långa bana var tämligen enkla och Emil Wingstedt gjorde inga misstag.
 Nej, loppet var stabilt. Däremot börjar det kännas lite i benen nu. Jag kom aldrig upp i något tempo i löpningen utan segade bara på i dag.
För Valentin Novikov gick det snabbare.
Ryssen har nu fått besked från Internationella orienteringsförbundet att det inte går att göra något åt Rysslands beslut att stoppa hans VM-start. Tävlingarna i Japan kommer därför att sakna den högst rankade orienteraren i världen.
 Nu vet jag vad som gäller. Ovissheten har tagit mycket kraft, både mentalt och fysiskt, sade Novikov.
Hans landsman Michail Mamlejev låg tvåa efter de båda första etapperna men är nu borta ur O-ringen. På väg till den första kontrollen trampade Mamlejev snett och vrickade foten.

Mer läsning

Annons