Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damkronorna budgeterar med en ny framgång

Budgeten har mer än fördubblats och numera syns landslaget både i tidningar och tv.
OS-bronset i Salt Lake City tog upp damhockeyn på en ny nivå.
Men för utvecklingens skull behövs fler framgångar. En medalj i hemma-VM till att börja med.
—  Det är jätteviktigt, säger Damkronornas poängdrottning Maria Rooth.

Annons
När dam-VM i ishockey startar på lördagen med svensk match mot Ryssland är seger ett måste.
Annars kan medaljdrömmen vara krossad direkt för svenskorna. Och på lång sikt kan det innebära att utvecklingen för svensk damishockey bromsas.
Bronset i Salt Lake 2002 tog svensk damhockey in i en ny era.
Ekonomiskt har Damkronorna i dag mer än dubbelt så stort ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK). Säsongen före Salt Lake fördelade SOK 810 000 kronor till Svenska ishockeyförbundet. Den här säsongen var den summan 1 640 000 kronor varav det mesta går till damlandslaget.

Stor ökning
Svenska ishockeyförbundets landslagschef Claes-Göran "Myggan" Wallin hade på fredagen inte tillgång till några siffror då han var på resande fot. Men han uppskattar att cirka 1,2 miljoner kronor av SOK-pengarna går till damlandslaget och att deras totala budget för den här säsongen ligger på drygt 2 miljoner kronor.
 Sedan Salt Lake har damlandslaget blivit en elitverksamhet. Jag skulle uppskatta att budgeten de senaste två åren har ökat med 500 000 kronor per år. Damerna får nu mest resurser vid sidan av Tre Kronor, säger "Myggan".
Maria Rooth är nöjd med utvecklingen, men konstaterar samtidigt:
 Vi ligger fortfarande efter Kanada och USA.
Rooth, 25, gjorde landslagsdebut för tio år sedan och är kanske den mest meriterade svenskan. Hon har tre universitetstitlar med Minnesota-Duluth och fick i februari sin tröja upphissad i taket som första kvinnliga hockeyspelare.

Fler läger
Rooth menar att det förbättrade ekonomiska stödet i första hand märks på fler lägerdagar. Men fortfarande måste det göras prioriteringar.
 Vi har kommit överens om att fler lägerdagar går före fina hotell, berättar hon vid en pressträff på ett av Linköpings flottare hotell.
Inkvarteringen beror naturligtvis på att ett VM-boende inte kostar något för landslaget.
 Ingen av tjejerna hade reagerat om vi hade bott i friluftsstugor under VM, säger förbundskaptenen Peter Elander.
Hur märktes OS-bronset rent intressemässigt?
 Folk är mer medvetna nu om att det finns tjejer som spelar ishockey och att de gör det på en hög nivå. Hockeymässigt har bredden ökat och spetsen blivit vassare på våra inhemska spelare, säger hon.

Siktar på brons
Ytterligare ett synligt resultat av OS-bronset är att VM spelas i Sverige.
 Det känns jättekul. Det kan vara både positivt och negativt. Det är jättetufft att spela på hemmaplan och det är svårt att veta hur våra unga spelare reagerar på att pressen ökar, säger hon.
Rooth är en av elva spelare som är kvar sedan OS, nio är nya.
 Jag tycker vi är bättre som lag än i OS men samtidigt är vi yngre och mer orutinerade. Men ett brons ska vi ha, säger hon tvärsäkert.
I så fall den första VM-medaljen genom tiderna för Damkronorna.

Mer läsning

Annons