Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damkronorna utklassat av Kanada

Glöm VM-guldet, Sverige. Precis som i OS för tre år sedan blev Damkronorna pinsamt utklassade av Kanada. Efter 0—10 i sista gruppspelsomgången väntar USA i fredagens semifinal.

Annons
Efter 31 mot Ryssland och 51 mot Kazakstan hade Sverige gjort sitt jobb och säkrat en plats i slutspelet.
Men i sista gruppspelsmatchen fick man knappt låna pucken.
Damkronorna har aldrig varit i närheten av att ta poäng mot Kanada i ett mästerskap och var lika långt ifrån även den här gången.
Den knappa förlusten med 23 i vintras gav hopp om att det kanske skulle kunna gå att bjuda upp till en rejäl kamp inför hemmapubliken i Linköping.
Men nu var det ingen träningsmatch och då påminde kanadensiskorna att det fortfarande skiljer många klasser mellan nationerna.
Det handlade om en pinsam utskåpning där Sverige blev förnedrat inför endast 2 513 åskådare publikmässigt är VM en riktig missräkning och flopp.
Redan efter en period var processen avklarad.

Gjorde som man ville
Kanada gjorde lite som man ville, vann skotten i utklassningsstil med 152 och förvaltade tre av chanserna genom Danielle Goyotte, Carla Macleod och Cherie Piper.
Kim Martin, normalt sett en av världens bästa målvakter, hade ingen vidare dag och byttes ut redan efter halva den andra perioden.
Då var ställningen 06 och det fanns liksom ingen anledning att undra varför Kanada vunnit samtliga mästerskap i historien utom OS i Nagano 1998 (där USA tog guld).
Damkronorna kunde inte ens överlista målvakten Kim St Pierre med två spelare mer på isen i över en minut men då lyckades man för ovanlighetens skull i alla fall hålla sig utanför den egna zonen.

Kunde inte sätta emot
Allra hetast i Kanada var Gillian Apps, som svarade för tre mål och en assist.
Varken mot henne eller någon annan i det kanadensiska laget hade Sverige något att sätta emot. De som försökte bäst var Danijela Rundqvist och Pernilla Winberg. Även Erika Holst och Maria Rooth skapade en del.
Kampen om VM-guldet står nu som vanligt mellan Kanada och USA. Sverige kommer med största sannolikhet att få slåss om bronset med Finland på lördag.

Mer läsning

Annons