Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danmark förlorade den viktiga VM-kvalmatchen

Danmark gränsar till Tyskland. Men till fotbolls-VM i Berlin och andra ställen nästa år är det en mycket lång väg för Morten Olsens fodboldshold.
För lång efter danskarnas förlust med 0—1 (0—0) mot Ukraina i Kiev.
Nu är det nog kört.

Annons
Danskarnas VM-historia handlar tills nu om tre tillfällen: 1986, 1978 (med kalmariten Bosse Johansson som förbundskapten) samt 2002 i Japan med Morten Olsen och assisterande Michael Laudrup
Borta är tiden med bröderna Michael och Brian Laudrup, Flemming Povlsen, Peter Schmeichel, "Faxe" Jensen och de andra. EM-guldet 1992 känns lika avlägset som dansk dynamit på 1980-talet.
De danska fansen, "roligans", får nog stanna hemma nästa år, VM 2006 i Tyskland.
Förlusten med uddamålet hemma i Parken mot just Ukraina förra året blev förödande. Visserligen återstår fem matcher, men Ukraina leder grupp 2 på 17 poäng, danskarna har nio. Det ser ut som att det får bli en kamp om att nå andra platsen och spela play-off för att komma till Tysklands-VM.
Ukraina packade samman laget till en igelkottsmur hemma i Kiev.
Den kunde danskarna inte forcera med sitt offensiva spel. Och så kom danska misstag och ukrainska kontringar.
Efter 68 minuter prickade Ukrainas Rotan danska målstolpen. På returen satte Andrej Voronin segermålet, 10.
Morten Olsen kastade in FC Köpenhamns bänknötare Peter Möller med en halvtimme kvar. Möller, som buades ut av de egna i Parken när han hade kallats in i landslaget till VM-kvalet mot Kazakstan i lördag (30 seger), var alert, hade chanser men det ville sig inte mot vilt kämpande ukrainare.
Onsdagen i Ukrainas huvudstad var inte danskrolig.
Men kul för Ukrainas förbundskapten Oleg Blochin, kantspringaren som förlorade med Dynamo Kiev mot Malmö FF i dåvarande Europacupen en dimmig novemberkväll 1978 mot Malmö FF i Malmö.
Danmarks förlust var Morten Olsens nionde på 55 matcher som förbundskapten. Legendaren Olsen, mittbacken, som var med i det danska 1980-talslag som var dansk dynamit.
Poäng, helst tre var nödvändiga.
Tyskland och VM är långt borta för danskarna.

Mer läsning

Annons