Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är de bäst i Europa

/

Annons

Wembley dukar för fest i rött och vitt och blått och rött i kväll.

19 år efter att Barcelona slog Sampdoria är man tillbaka på klassisk engelsk fotbollsmark (om än i ny skepnad) i en ny Champions League-final. Mot engelskt motstånd som sig bör på Wembley i form av Manchester United.

Och visst är det den moraliska drömfinalen. Det är mästarlagen från ligorna som slåss om att vara störst, bäst och vackrast. Två klubbar som står för positiv fotboll och som mer än några andra gjort europeisk framgång till en vana de senaste säsongerna. United är i sin tredje final på fyra år. Barcelona i sin andra på tre säsonger.

Det finns förstås flera anledningar till att just de här två lagen går in på Wembleys matta i kväll.

United har som inget annat brittiskt lag förstått konsten att spela cupfotboll. Inte ett enda insläppt mål på bortaplan den här CL-säsongen vittnar om det.

Barcelona är där för att man helt enkelt är så bra. Inför säsongen skrev jag att bara två lag i Europa hade alla egenskaper för att kunna besegra Barcelona. Det ena står som finalmotstånd i kväll – det andra, Chelsea, slog United ut på väg mot finalen. Alla andra, som Arsenal och Real Madrid, har försökt, men inte räckt till.

Den främsta anledningen är ändå de fundament som klubbarna bygger sina framgångar på.

Barcelona har sin totalfotbollsfilosofi i ryggmärgen, sin katalanska identitet i klubbmärket – och framför allt en tränare som förstår exakt vad det innebär och inte kompromissar. Josep Guardiola var ett av de första ”barnen”ur Johan Cruyffs skola och fanns med i det lag som vann finalen på gamla Wembley 1992. 2009 vann han som tränare och vinner han i kväll igen blir han den yngsta tränaren att vinna Champions League två gånger.

Få lag har dominerat klubblagsscenen som Barca gör i nuläget. Eller världsscenen för den delen. För vi ska inte glömma att de spanska EM- och VM-gulden de senaste åren är frukten av den katalanska klubbens fotboll, både i form av landslagsspelare som spel.

Och då kan Guardiola dessutom lägga fenomenet och matchvinnaren Leo Messi till det …

Manchester United har haft sin beskärda del av världsstjärnor genom åren, men ingen lika viktig som det ledarskap som Sir Alex Ferguson står för.

När United för två veckor sedan säkrade sin 19:e ligatitel i England – och passerade Liverpool som Englands största klubb – var det 69-årige Fergusons tolfte ligaseger sedan han tog över klubben 1986. Förstås ett makalöst facit.

Under sina 25 år på Old Trafford har han format hela föreningen – och det är det Fergusonska ledarskapet som är grunden för klubbens storhet. Det bevisar han gång på gång, oavsett vilka spelare som lämnar.

Den här säsongen började ju med att Wayne Rooney ville flytta för att anfallaren inte längre trodde att United skulle kunna konkurrera om de största titlarna längre. Nio månader senare har United vunnit ligan och är åter i Champions League-final.

Hur många i England som håller på United i kväll vet jag inte. Jag tror fler håller på engelsmännen ute i övriga Europa, för någonstans vill nog många se att det går att besegra det här fantastiska Barcelona.

Ska United lyckas måste de prestera på högsta nivå och inte falla ihop som för två år sedan i Rom när Barcelona vann med 2–0. För Barcelona kommer att spela som de alltid gör, kortpassningar, leta efter Messi och ha tålamod. Uniteds försvarsspel måste vara hundraprocentigt, omställningarna på Rooney och mexikanske anfallsfyndet Chicharito sylvassa och på något vis måste United hantera Messi.

De engelska mästarna är långt ifrån slagna på förhand, men Barcelona är favorit – som vanligt.

Mer läsning

Annons