Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför möttes inte Zlatan och Guldbollen

/

Kvar i Turin på en sponsorträff med Juventus.
Därför möttes inte Zlatan Ibrahimovic och Guldbollen på fotbollsgalan.
–  Vi gjorde allt vi kunde för att få hit honom, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell.

Annons
Enligt Lagrell var det Juventus som hindrade Zlatan från att ta emot utmärkelsen som Sveriges främste fotbollsspelare i år.
Han valdes även till årets forward.
 Vi hade hoppats och vi hade vädjat. Zlatan kan med tiden bli vår bäste spelare någonsin och kanske den främste av alla. Det hade naturligtvis varit oerhört värdefullt om han varit här, men vi gjorde verkligen allt för att han skulle komma, säger Lagrell.
Hela dagen pendlade ryktena om Zlatan. Några sade att han inte skulle komma, andra att han trots allt var på väg till Stockholm.
Prick klockan 21.10 fick alla besked.
Hanna Ljungberg gick ensam upp på scenen och hämtade priset som årets forward av sångerskan Lisa Miskovsky. Publiken på Hovet och framför tv:n fick nöja sig med en stillbild på Zlatan och lyssna till skådespelaren Mikael Persbrandts talande beskrivning om pristagaren.
"En sann artist, en stor konstnär i sitt skrå. Han är lång, skitsnygg och har ett underbart leende och han är en högst egensinnig person med stark personlighet. Och han går hela tiden sin egen väg och det får konsekvenser i form av löpsedlar...men det är inte jag".
Zlatan hälsade att han ville att Persbrandt tog hand om priset.
 Vi gillar varandra. Vi gjorde ett jobb för Unicef i Sao Paulo i vintras och bra överens.
Stjärnfallet var det värsta tänkbara, det hårdaste slaget hittills mot fotbollsgalan som evenemang. Ingen av de tre stora dök upp.

Gala utan de stora
Förutom Zlatan uteblev även:
Fredrik Ljungberg, vald till årets mittfältare. Han stannade hemma i London med förevändningen att han behöver vila sedan han opererat bort visdomständer.
 Jag pratade med honom under eftermiddagen och han fick behandling för sina lårproblem. Tydligen har man härlett de skadorna till han visdomständer. Han var väldigt glad och stolt över priset och beklagade att han inte kunde komma, säger prisutdelaren, förre landslagskaptenen Patrik Andersson.
Henrik Larsson, framröstad av folket till Tidernas Guldboll. Han nobbade galan av rent sportsliga skäl. I ett uttalande skrev Larsson:
"Det speciella med detta priset är ju att det är svenska folket som röstar, och det gläder mig att så många valde att rösta just på mig. Så många bra fotbollsspelare som Sverige har och har haft finns det ju många goda kandidater att välja på".
Han förklarade också varför han inte infann sig.
"Jag måste prioritera fotbollen, det är den jag lever på. Jag vill ta alla möjligheter att få en plats i Barcelonas förstauppställning och då kom Fotbollsgalan i kläm tidsmässigt".
 Jag förstår honom. Jag var själv i den situationen när jag spelade i Barcelona. Galan var på måndagen och vi hade en cupmatch på onsdagen. Den gången var klubben hygglig och släppte iväg mig, säger Patrik Andersson.

Ville inte kritisera
Han ville inte kritisera Zlatan rakt ut för att han inte dök upp för att hämta Guldbollen. Men Patrik vägde varje ord på våg innan han sade:
 Visst är det tråkigt att han inte kom, men jag kan bara tala för mig själv. Det är få förunnat att få Guldbollen, kanske en chans en gång i livet. Jag unnar varje medmänniska att få ta del av ett sånt ögonblick.
Frågan är vilka konsekvenser frånvaron av landets tre största internationella fotbollsstjärnor får för framtida fotbollsgalor.
En gala utan de stora dragplåstren blir precis så urvattnad som den på Hovet.

Mer läsning

Annons