Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dårhuset får Åkeby att drömma om Kina

För två år sedan bejublad guldtränare i Djurgården.
Numera bortglömd i en dansk krisklubb som kallas Dårhus men heter Århus.
—  I fotboll måste man köpa sig till framgång, det har jag inte kunnat göra i Århus, säger Sören Åkeby i TT:s helgintervju.

Annons
I helgen startar danska ligan och på onsdag inleder Sören Åkeby, 53, sin tredje säsong som tränare för Århus. Men tiden i Danmark har inte blivit som Djurgårdens guldtränare tänkt sig.
När Åkeby tillträdde på posten som tränare hade han målsättningen klar för sig:
 Inom tre år ska vi vinna ligan, sade Åkeby utan att tveka.
Men det var innan klubbens ekonomi kördes i botten, innan Århus tvingades ta ett lån på 17 miljoner kronor för att överleva elitlicensen, innan Stig Töfting fick sparken efter att ha slagits med en lagkamrat på en julfest, innan sju spelare fick böter för att de festat loss på krogen, innan svenske tränarkollegan Stefan Linder valde att säga upp sig, innan Århus tappade närmare 20 spelare ...
Det var inte ens för två år sedan.
Efter all turbulens har elaka munnar börjat kalla Århus för Dårhus.
Hur ser du på de två kaossäsonger som varit?
 Vi har aldrig fått lugn och ro utan nya saker har hela tiden avlöst varandra. Visst känns det tråkigt att vi slutat åtta och nia i ligan, jag hade andra förhoppningar när jag kom hit. Men samtidigt måste jag som tränare jobba långsiktigt och tro på det jag gör.
Hur är läget i föreningen i dag?
 Ekonomiskt är klubben i balans och vi har en ny stark styrelse. Spelarmässigt behöver vi förstärka laget med fem-sex spelare, varav två måste vara riktiga kvalitetsspelare. När jag tillträdde fanns det en extern finansiär som lovade mycket pengar, i dag finns han inte kvar utan vill att klubben ska stå på egna ben.
Målsättningen när du inledde ditt jobb var att inom tre år vinna ligan, men den målsättningen existerar inte längre?
 Nej, nu har vi som mål att sluta mellan plats fem till nio. Det är mer realistiskt.
Stig Töfting fick sparken sedan han hamnat i bråk under en lagfest, fördel eller nackdel att förlora honom?
 Stig är en kanonkille på alla sätt så det var jäkligt tråkigt. Han har fått en tuffare stämpel än vad han förtjänar och det utnyttjas i bland av folk som tycker det är roligt att provocera honom.
Din svenske assistent Stefan Linder lämnade i mars klubben, vad hände egentligen?
 Det var av familjeskäl och Stefan var tvungen att återvända. Hans mamma var dålig och jag står helt och hållet bakom beslutet.
Du har gått från svenska toppen till danska botten, längtar du aldrig tillbaka?
 Klart jag gör det. Men samtidigt är jag i Danmark nu och det är en nyttig erfarenhet och jag får möjlighet att träffa nya människor och lära mig nya saker. Mitt kontrakt sträcker sig ytterligare ett år och vad som händer sedan får vi se.
Hur står det till med förfrågningar från andra klubbar?
 Det sker, om inte dagligen så med jämna mellanrum. Jag känner mig inte alls bortglömd trots att jag varit i från Sverige några år nu. För ett och ett halvt år sedan fick jag ett kanonförslag från en kinesisk klubb, men då stoppade Århus mig. Vi får väl se om möjligheten finns kvar även när mitt kontrakt går ut, Kina lockar verkligen.
Vad tycker du om allsvenskan med Ibrahim Ba, Jari Litmanen och Anders Svensson i spetsen?
 Allsvenskan har fått ett fantastiskt uppsving och jag skulle definitivt kunna tänka mig att träna något av lagen med stor plånbok; Djurgården, IFK Göteborg eller Malmö. I fotboll måste man köpa sig till framgång, det har jag inte kunnat göra i Århus. Det finns inga pengar för utsvävningar. Du kan ha ett jäkligt starkt juniorlag men får man fram en riktigt bra spelare på tre år har man gjort det bra.
Vad saknas för att du ska vara nöjd med din tränarkarriär när du en dag ser tillbaka?
 Jag är väldigt stolt över det jag gjorde i Djurgården, men jag vill få chansen i Champions League eller ta mig en bit in i Uefacupen. Det skulle kännas stort.
Du var i Thailand när tsunamin drog fram, bara dagar senare var du nära att bli påkörd av en bil i hög hastighet?
 Otäcka händelser som inte är roliga att uppleva, men än verkar det tydligen inte vara dags för herr Åkeby att lämna jorden ...

Mer läsning

Annons