Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är större på sina nya arenor

/

Annons

Veronica Smedh bakar, Kevin Walker sjunger.

Två av våra lokala idrottsprofiler har visat upp nya sidor av sig själva i höst och blivit kända långt utanför Medelpads och den egna idrottens gränser.

Smedh har väl i ärlighetens namn fört en ganska anonym tillvaro inom den alpina sporten sedan den där 13:e-placeringen i storslalom i världscupen 2008.

Kanske är den 25-åriga Alnötjejen på gång igen, det blev ju till exempel en seger i Europacupen i februari i år, men om en svensk hör namnet Veronica Smedh och känner igen det är jag rätt övertygad om att de flesta av dem skulle förknippa namnet med bakning snarare än utförsåkning.

Smedhs medverkan i "Hela Sverige bakar" på Sjuan (ni kan förresten se henne i rutan igen i kväll) kan mycket möjligt öppna dörrar till en annan karriär vid sidan av, eller efter, den alpina satsningen.

För Kevin Walker är nog dörren redan vidöppen, även om det till viss del även lär handla om att smida medan "järnet är varmt". Jag ska inte ge mig in i någon längre analys av hur musikbranschen funkar, det överlåter jag med varm hand till nöjesredaktör Ullerstam.

Men även jag förstår att killen är glödhet för tillfället. Tjejerna älskar honom, killarna vill vara honom. Lägger han ut en bild på Instagram gillas den snabbt av några tusen.

Och på Facebook hade sidan "Kevin Walker - Idol 2013" vid 14.30 på onsdagseftermiddagen gillats av lite drygt 7091 personer. GIF Sundsvalls officiella Facebook-sida gillades vid samma tidpunkt av 7021 personer.

Vill vi dra det lite för långt kan vi säga att Kevin Walker blivit större än GIF Sundsvall. Utan att dra det för långt kan vi säga att sångaren Kevin Walker blivit större än fotbollsspelaren Kevin Walker.

Något som självklart inte skadar Giffarna. Tvärtom.

Så många artiklar – och på så många olika avdelningar i tidningarna – kan väl aldrig tidigare ha skrivits om klubben?

Sen må det vara att många av dem inte handlat ett dugg om fotboll, om det inte skrivits om flyttade matcher, Kevins tighta schema och hur han ska kunna vara med i Idol kvällen innan de två sista seriematcherna i Superettan.

Här måste jag få ge Giffarna en eloge, jag tycker tränarduon varit tydlig och svarat bra på de frågor som ställts kring Kevin Walkers Idol-medverkan. Och ingen av oss kan väl påstå att "dubbelarbetet" tycks ha påverkat hans prestationer på planen. Precis som tränare Cedergren påpekade här i ST för ett tag sedan. Han sa: "Vi är säkra på att han kan ha fullt fokus på GIF Sundsvall, annars hade vi inte sagt ja till det här. Men vi kan så klart inte veta till 100 procent."

Kevin själv är väldigt diplomatisk i sina svar och vad ska han annars vara? Men han, och vi andra som är någorlunda insatta i sportens värld, förstår att det kan bli tufft att kombinera Idol och fotbollen framöver. Men rätt vad det är kan ju Kevin ha blivit skadad eller avstängd och då hade det ju varit dumt att hoppa av Idol i förtid.

Och i stället för att flytta superettamatcher borde det ju gå att flytta fredagsfinaler i Idol...

Hur som helst har Smedhs och Walkers tillfälliga tv-karriärer inte bara gjort dem själva och deras idrotter en tjänst. Det ger Sundsvall uppmärksamhet – och har gett den här hösten lite extra krydda.

Tänk om någon för ett halvår sedan sagt att jag skulle sitta här i oktober och skriva en sportkrönika om baknings- och sång-program på tv...

Mer läsning

Annons