Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De små har makten att sänka en hel förening"

Annons

Det har varit förbannat mycket ekonomi i ST-Sporten senaste veckorna. Jag tänker på IFK Sundsvalls gamla röra, Timrå IK:s arenaförsäljning, Selångers skuldhärva och Dragons kronofogdeutredning.

Jag förstår att det gör ont. Det gör ont när vi ringer och frågar om en ny ordförandes trovärdighet, om gamla synder, om varför spelares kontrakt inte uppfylls eller om hur man kan få elitlicens trots skulder år efter år.

Men det handlar om de små. Som föräldern som sätter sitt barn i en förening och betalar medlemsavgift, som spelaren som ska eller redan förhandlar om ett femårskontrakt. De har rätt att få veta hur illa ställt det är.

Om en klubb, oavsett om det är Timrå, Dragons, Selånger, Viksjöfors eller Manchester United, inte kan betala ut sina anställdas löner, ska man få veta det innan det är för sent.

När de små är maktlösa måste de stora stå till svars.

Det är skitpublicitet, det vet jag. Det är inte kul och sannolikt inte gynnsamt i sponsorraggningen. Jag har mer eller mindre fått lurar kastade i örat den här veckan. Men vi måste ju fråga. Ibland två gånger. Betalar man inte skatt gör man inte rätt för sig, när man bryter löften inskrivna i kontrakt gör man heller inte det.

Men i slutändan måste sanningarna fram. Hur ont det än gör när det står "kris" i en rubrik, så är det i kristider som lösningar växer fram om en hållbar framtid.

Selånger hade ett möte med spelarna i truppen efter vår publicering – spelarna som inte riktigt förstått allvaret i situationen än. Då kom det på tal att börja jobba in pengar, att börja ta egna bilar i stället för hyrbuss till matcherna och göra vad man kan för att rädda föreningen – för det är så allvarligt det är nu.

Hade det hänt om missförhållandet inte uppmärksammats? Hade man sett efter vad det vanliga småfolket kunnat göra tillsammans?

Transparens är nyckeln för att ena de små. De små är starka tillsammans och undanhåller man saker för dem så blir de också arga tillsammans.

Då hamnar man där, att alla sticker mitt under säsongen. Och visst gör det ondare än en krisrubrik. För de små har inga höga stolar, men de har lik förbannat makten att sänka en hel förening.

Mer läsning

Annons