Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De svenska hjältarna firade natten lång

Det var en osannolik helg i Madrid.
Svenska friidrottare har aldrig tagit fler guld i ett inne-EM — bara Ryssland var före i medaljligan.
—  Och vi kom hit med något som kallades ett b-lag, sade nye förbundskaptenen Thomas Engdahl.

Annons
Han kunde chockad ha skakat på huvudet som Stefan Holm eller skrikit i kör med systrarna Kallur:
 Helt sjuuuuukt!
Fem medaljörer från senaste inne-EM stannade hemma från mästerskapet i Madrid. Här fanns fanns ingen Christian Olsson, ingen Kajsa Bergqvist, ingen Parik Kristiansson, ingen Staffan Strand och ingen Jimisola Laursen. Ingen ur kvintetten som tillsammans tog två guld och tre silver i Wien 2002.
Därför var medaljförhoppningarna inte särskilt stora på de 20 i den svenska truppen.
 Själv vågade jag bara hoppas på tre medaljer och knappt det. Ni åker vi härifrån med fem. Jag är väl rätt dålig på att tippa, summerade Thomas Engdahl.
Stefan Holm, Susanna Kallur och Carolina Klüft vann guld med resultat av yppersta världsklass. Jenny Kallur och Robert Kronberg fyllda på med sina första mästerskapsmedaljer. De var alla på segerfest medan söndagen gled över i måndag.
Först var det det stor bankett med dans på borden på Palacio de Congresso och segerskålar i Spaniens svar på champagne, cava. Sedan fortsatte festen på nattklubben Kapital inne i hjärtat av huvudstaden.
Det var tydligt att det här var svenskarnas kväll i Spanien.

Holm prisades på banketten
Men allra mest var det Stefan Holms kväll. Han prisades också på banketten som mästerskapets bäste manliga idrottare för sitt fantastiska hopp över 2,40. Det tyngdlagstrotsande skuttet var det mest overkliga under en osannolik söndagskväll. För som Stefan skriver själv på sin hemsida: "Den senaste månaden sen muskelbristningen i Arnstadt har varit en lång, frustrerande och plågsam kamp för att komma tillbaka till något slags form för att förhoppningsvis kunna konkurrera om medaljerna här i Madrid. Så när jag klev in på arenan var det på sätt och vis en seger bara att vara där och jag kände heller ingen större press på mig själv att prestera."
Och när han som minst väntade det så kom fullträffen, efter 42 försök i karriären på 2,40 eller högre så låg ribban plötsligt kvar.
 Jag satsade så mycket att det kändes som om jag skulle kunna hamna på läktaren, sade Holm efteråt.
 Det var ren djävla eufori. Men jag är fortfarande chockad.

Sjöberg gratulerade
Patrik Sjöberg följde tävlingen från hemmet i Brasilien och hörde av sig för att gratulera Holm.
 Han sade "välkommen in i klubben", berättar managern Daniel Wessfeldt som tog emot samtalet.
Den exklusiva klubben Sjöberg syftar på består av de nu tio hoppare som tagit sig över drömgränsen 2,40. Av de tio är Stefan Holm den kortaste.
Holm är nu den som hoppat högst 59 centimeter över sin egen längd.
Efter ett år med OS-guld, giftermål, faderskap och 2,40-hopp så lyckades Holm själv sammanfatta tankarna om framtiden väl:
 Det kan inte bli bättre, men det kan bli högre.

Dubbel glädje
Men den osannolika söndagen i Spanien innehöll inte bara Holm. På 60 meter häck slutade svenskarna etta, tvåa, trea och fyra.
Tvillingsystrarna Susanna och Jenny Kallur hade kopierat Carolina Klüfts formtoppningsprogram. Nye tränaren Agne Bergvall gav dem ben fyllda av spring:
 Det känns som benen ska sprängas. Man kan inte gå ordentligt, det känns som om man går på låren, förklarade Susanna storformskänslan.
När hon väl fick springa så susade hon fram. Segertiden 7,80 var åtta hundradelar snabbare än Ludmila Engquists bästa notering som svenska.
 Jag var imponerad. Mest av att Jenny var med så långt fram också. Det var väldigt kul att se, sade Ludmila till Expressen.
Hon tror att systrarna kan hota hennes svenska utomhusrekord på 12,47:
 Men jag räknar mina rekord utomhus på 100 meter högre. Det är jag säker på att både Sanna och Jenny gör också. Vi får se om de närmar sig mina tider. Det är de sista hundradelarna som är svårast att ta.
Den svensk som verkade vara gladast för sin medalj var häcklöparen Robert Kronberg. Efter åtta missar i mästerskapsfinaler blev det nionde gången gillt i Madrid.
 Det var han verkligen värd, sade Philip Nossmy, som var fyra i loppet och bara slagen med några futtiga tusendelar av en sekund.

Bra reservbänk
I augusti väntar ett friidrotts-VM i Helsingfors. När förbundskapten Engdahl kan plocka fram namn som Christian Olsson, Kajsa Bergqvist och Patrik Kristiansson från det han kallar "reservbänken" lär det kunna bli fler osannolika kvällar då.
Men för att det ska bli så behövs nog samma inställning som hos Johnny Holm, pappa och tränare till Stefan:
 Man får aldrig vara riktigt nöjd, hade vi varit nöjda hade vi aldrig uppfunnit hjulet, då hade vi gått omkring och dragit slädar fortfarande.

Mer läsning

Annons