Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den goda stämningen hjälper skidskyttarna till framgång

Efter Magdalena Forsberg har det varit ont om svenska framgångar i skidskytte.
Fram till i vinter då flera svenskar hittat upp på prispallen.
—  Jag tror att ett av skälen till att det går så bra för oss är att vi har så kul tillsammans och hjälper varandra, säger lagets enda kvinna Anna-Carin Olofsson.

Annons
På herrsidan har det blivit två pallplatser i vinter plus ytterligare många bra placeringar.
Anna-Carin Olofsson har varit tvåa en gång och har ytterligare fem topp-tio-placeringar i världscupen i vinter. Och i VM i Hochfilzen har hon hittills varit tia och sexa. Faktum är att tiondeplatsen hade varit en bronsplats om inte en magnet, som lossnat och följde med magasinet när hon laddade bössan, hade strulat till det för henne på skjutvallen.
Hon ser fram emot tisdagens VM-distanslopp över 15 km.
 Det ska bli kul, det blir ett nytt försök. Jag hoppas kunna skjuta bra. Det är viktigt i distansloppet där varje bom kostar dig en minut, säger hon.

Skidskytte roligare
Det är blott tre år sedan som 31-åringen från Lillhärdal i södra Härjedalen sadlade om från längdåkning till skidskytte.
 Jag ångrar absolut inte det beslutet. Det enda jag ångrar är att jag inte började tidigare med skidskytte. För det är mycket roligare. Det händer så mycket i tävlingarna det kan växla snabbt. Man kan plocka placeringar som man inte kunde i skidåkningen.
Det är förstås skyttet som har varit svårast att lära sig, skidåkningen kan hon ju.
 Det är främst i ståskyttet, för liggande har gått bra ända sedan i fjol. Jag måste träna mer på ståskyttet. Sen måste jag bli snabbare på skjutvallen, jag är mycket långsam där.
Årets lyft förklarar hon med hård träning och att det var ett naturligt steg. Hon hoppas kunna ta ytterligare ett steg till nästa år, OS-säsongen.

VM i Östersund slutmålet
Slutmålet i karriären är sedan VM i Östersund 2008.
 Wolfgang (Pichler, tränaren) tycker att jag ska fortsätta till 2010, över OS i Vancouver. Men det vill jag låta vara osagt. För jag måste vara motiverad för att träna så mycket som krävs. Och så vet man aldrig med skador.
Liksom Magdalena Forsberg tidigare var ensam kvinna i svenska landslaget är Anna-Carin Olofsson det nu. Det innebär framför allt mycket ensamträning.
 Hemma i Lillhärdal finns ju ingen annan skidskytt. Men på läger så brukar Carl-Johans flickvän, norskan Liv Kjersti Eikeland, vara med ibland och italienskan Nathalie Santer också. Och så har längdåkaren Evy Sachenbacher varit med ibland också.
Att vara ensam kvinna i landslaget är inget som stör henne. Tvärtom.
 Vi har en så bra stämning i laget, har jättekul tillsammans och jag tycker att det är kul med killsnacket.
 Vi hjälper och stödjer varandra. Och just nu är jag jätteglad att ha Carl-Johan (Bergman) med i laget. Han hjälpte mig med bössan och satte dit magneten som lossnat. Han hade grejor med sig för att kunna fixa det och tycker att det är kul att hålla på med det tekniska.

Mer läsning

Annons