Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kostar att ligga på topp

De aktiva får betala sina egna resor.
Och förbundskaptenen Gullimar Åkerlund tvingas ta ut semesterdagar.
— Att åka på ett bågskytte-VM är inte så glamoröst, säger Åkerlund.

Annons
VM i bågskytte kör igång i dag nere i Madrid och på plats finns Sundsvall/Ortvikens Mattias Eriksson och Anna Alnefelt.
De blir rika på upplevelser men också 3 750 kronor fattigare.
Så mycket tvingas nämligen de svenska landslagsskyttarna hosta upp för att få chansen att tävla om VM-medaljerna.
Ja, det stämmer att de aktiva får betala 3 750 kronor för att delta. Vi gör det här för att kunna få med en så stor trupp som möjligt. Om vi hade betalat allt för skyttarna så hade det blivit en väldigt liten trupp, säger förbundskaptenen Gullimar Åkerlund.
I Norge tvingas skyttarna betala 6 500 norska kronor per skalle. Våra killar och tjejer kommer lindrigt undan om man jämför med norrmännen.
Gullimar Åkerlund är inte bara förbundskapten utan också tränare i Sundsvall/Ortviken. Dessutom har en administrativ tjänst på Svenska Bågskytteförbundet, men det innebär inte att hans resa till Madrid är gratis.
Jag behöver visserligen inte betala något, men jag tvingas ta ut en veckas semester. Förbundskaptensjobbet är ett ideellt uppdrag, så jag får använda mina semesterdagar för att kunna åka ut med landslaget, förklarar han.
I år har jag varit ute med landslaget i fyra veckor på olika tävlingar och då har jag fått ta ut fyra veckors semester. Det är tur att man har en förstående hustru...
Hur mycket pengar finns avsatta för landslagsverksamheten?
En halv miljon. Men det är för alla landslagen, inte bara seniortrupperna. Vi i sportkommittén får trolla med knäna för att få allt att gå ihop.
Det största svenska hoppet i årets VM är Morgan Lundin, men Åkerlund har även vissa förhoppningar på Sundsvallsskyttarna.
Anna och Mattias är båda i bra form. Det är otroligt många bra skyttar med, men visst kan de ta sig ganska långt. Förutsättningarna med banor och liknande är goda, säger han.
De ekonomiska förutsättningarna är inte lika bra.
Anders Rönmark

Mer läsning

Annons