Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krävdes särskjutning om SM-guldet i recurve

/
  • Isto Kallio/Zandra Reppe Jämtlands bågskytteklubb compound.
  • Mixed-SM i bågskytte. Vinnarparet i recurve, Stefan Nilsson och Ieva Ciparsone

Det allra första mixed-SM:et i bågskytte bjöd på en rafflande final i recurve-finalen. Det krävdes särskjutning för att skilja de båda hemmaparen från IF Karlsvik åt.
– Även om vi förlorade i dag är det precis sådana här gånger bågskyttet är som allra roligast, konstaterar silvermedaljören Christa Bäckman.

Annons

Att den internationellt meriterade förhandsfavoriten Andreas Skalberg från IF Karlsvik skulle vara en av finalskyttarna var inte oväntat.

Han vann tisdagens 72-pilarskval på 609 poäng. Nyakvarns Mac Willners var tvåa på 592 p, men eftersom det handlade om Mixed-SM för klubblag blev han snuvad på finalskjutningen då klubbkompisen Ellinor Lindkvist fick nöja sig med en 10:e plats i kvalet med 485 poäng.

Det var också det mest intressanta hos hemmahoppen i IF Karlsvik.

– Ja, vi var ju tre kvinnliga skyttar från klubben som försökte skjuta oss till varsin finalplats bredvid Andreas och Stefan (Nilsson, kvaltrea på 577 p), berättar Christa Bäckman som vann damseedningen och fick skjuta med VM-klare Andreas Skaglund.

Ieva Ciparsone tog den andra finalplatsen från Johanna Gullroos med åtta poängs marginal, 511-503.

Själva finalen blev knallhård. Efter finalens fyra serier var det oavgjort och särskjutning fick användas. Varsin pil på 40 sekunder tillsammans var vad som gällde för paren.

– Jag fick tidsbrist och slängde iväg mitt sista, förklarar Christa Bäckman sin femma efter Skaglunds inledande åtta.

Stefan Nilsson satte dock standarden högt med en inledande tia – och när Ieva Ciparsone följde upp med en åtta var saken klar.

* * *

Så sent som i början av juni satte hon nytt världsrekord, Jämtlands Zandra Reppe, men trots det fick hon inte plats i den landslagstrupp som togs ut till mästerskapet i Danmark i augusti.

Den rullstolsburna prickskytten använde dock petningen som tändvätska och i par med Isto Kallio tvålade man dit kvalvinnarna från BSK Sturarna (Ingrid Olofsson och Jari Hjerpe) med klara 146-139.

– Det kändes riktigt skönt att åka hem härifrån med guldmedaljerna. Vi prioriterade det här före det vanliga SM:et i Borlänge om två veckor, säger Zandra som självklart är given i den svenska truppen till para-VM senare i höst.

Mer läsning

Annons