Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det räcker med seger mot Island för att nå VM

Sverige är nära fotbolls-VM i Tyskland tack vare Zlatan Ibrahimovic otroliga övertidsskott mot Ungern. Men Stephen Wellmans och David Healys mål var nästan lika viktiga för Sverige.

Annons
Vid seger mot Island i sista matchen krävs nu förlust med minst 09 mot Kroatien för att landslaget ska missa en direktplats.
 VM är väldigt, väldigt nära, sammanfattar lagkapten Olof Mellberg.
Vilka är då Healy och Wellman?
Jo, den 23-årige it-studenten Wellman spelar för Malta och ordnade kvitteringsmålet i onsdagens 11-match mot Kroatien. Vänsterbacken sköt en frispark som styrdes i mål via en kroatisk försvarare, Wellmans första mål i landslaget. Maltas överraskande poäng Lagerbäcks landslag vann med 70 i Valletta gör att Sverige nu leder kvalgrupp nummer åtta med bara två omgångar kvar att spela. Det är en poäng ner till Kroatien inför gruppfinalen i Zagreb den 8 oktober.

Tack, Healy!
Seger där och Sverige är klart för VM som gruppsegrare.
Men det är vid förlust mot Kroatien som David Healys mål blir så viktigt. Healy gjorde matchens enda mål en dryg kvart från slutet när Nordirland slog Sven-Göran Erikssons England. Nordirlands seger var ett fiasko för \"Svennis\", men kan bli en extra räddningsplanka för Lars Lagerbäck. Även om Sverige förlorar mot Kroatien i Zagreb den 8 oktober räcker det med mycket stor sannolikt med seger mot Island fyra dagar senare för att det svenska fotbollslandslaget ska nå VM som en av de europeiska kvalspelets två bästa grupptvåor.
 Om vi förlorar mot Kroatien kan det väl räcka ändå om vi vinner mot Island, konstaterar mittbacken Olof Mellberg.
Mellberg har koll. Om Sverige ska missa VM vid seger mot Island i slutmatchen måste det ha blivit förlust med minst 09 mot Kroatien.

Klar fördel Sverige
Sverige har vid förlust mot Kroatien och seger mot Island tappat sex poäng i gruppspelet. I de andra grupperna är det bara England (som tappat fyra poäng) och Tjeckien (som redan tappat sex poäng) som har en teoretisk möjlighet att nå ifatt. Men om två grupptvåor hamnar på samma poäng räknas målskillnad och med två omgångar kvar har Sverige i dagsläget nio mål upp på Tjeckien, som möter Holland och Finland i avslutningsomgångarna.
Om Tjeckien ändå skulle ta sig förbi Sverige krävs då att England slår både Polen och Österrike. Men i det läget blir i stället Polen tvåa i gruppen, och då måste Sverige förlora med minst 09 mot Kroatien för att missa en direktplats till VM i Tyskland nästa år.
David Healys mål mot England var alltså värt nio insläppta för Sverige, och då ska man komma ihåg att Lars Lagerbäcks landslag bara släppt in nio mål i alla 34 kvalmatcher från 1998 och framåt.
 Resultaten var kanon för oss, men vi är inte klara ännu, analyserade Henrik Larsson.

Play off vid förluster
Nej, skulle Sverige förlora mot både Kroatien och Island blir läget ett annat. Då finns en uppenbar risk att det blir play off-spel i november mot andra grupptvåor. Just innehas andraplatserna i de återstående kvalgrupperna av respektingivande lag som Spanien, Frankrike, Turkiet, Norge och Slovakien.

Mer läsning

Annons