Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djup spricka mellan basketförbundet och ligan

Svensk basket har en historik av motsättningar. Här är en till: Basketförbundet vill se en längre ligasäsong. Och Basketligan säger nej. — När förbundet börjar betala våra klubbars räkningar kan de få vara med och bestämma spelordningen, säger Thomas Fredriksson, ordförande i Basketligan.

Annons
Föreningen Basketligan (FBL) ansvarar för driften av Sveriges högsta basketserie för herrar, Basketligan. På ligans hemsida står det att man samarbetar med Svenska Basketförbundet, som bland annat ansvarar för landslag och ungdomsbasket.
Men hur bra samarbetar man?
Jag tycker att vi haft ett bra samarbete med ligan. För ett par år sedan var till exempel Kaj Krantz ordförande i både förbundet och ligan, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare på Basketförbundet.
Hos FBL har man inte riktigt samma syn på saken.
Samtalstonen de senaste åren har varit allt annat än bra. Det finns en historik av motsättningar, säger Thomas Fredriksson, som innan han blev ordförande för FBL satt med i Basketförbundets styrelse.
Men jag hoppade av. Jag tyckte inte att styrelsearbetet fungerade och det fanns ingen kommunikation, särskilt inte mellan ligan och förbundet.
Och hur är det nu?
Vi har påbörjat en process med att närma oss varandra. Det avtal vi har med Basketförbundet ska till exempel förnyas, säger Fredriksson.
Dessutom har vi båda bytt ledning, så jag hoppas och tror att vi kommer att kunna ha ett gott samarbete.
Än finns det dock frågor där Basketförbundet och FBL har vitt skilda åsikter.
En gäller längden på säsongen.
I dag har man en säsong som inte sträcker sig längre än sex månader, så att de utländska spelarnas löner ska beskattas enligt den så kallade artistskatteregeln.
Enligt Basketförbundets sportchef Per Källman är det förödande för utvecklingen av svensk basket.
Hur ska vi kunna konkurrera internationellt när våra svenska spelare bara får en tävlingssäsong som är max sex månader? I vissa fall blir den ju bara fyra och en halv, säger Källman.
Det system ligan kör med gör också att det blir billigare för klubbarna att ta hit utländska spelare istället för att satsa på svenska. Man anpassar reglerna efter gästarbetarna istället för de fast anställda.
Thomas Fredriksson:
Visst, vi skulle gärna ha en längre säsong, men med dagens skatteregler är det tre gånger så dyrt att ha en säsong som är längre än sex månader. Vi behöver ha utländska spelare för showens skull och vi tänker på våra klubbars välgång i första hand, inte landslaget.

Mer läsning

Annons