Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doldisen Linderoth tar större ansvar

Tobias Linderoth har spelat 51 landskamper för Sverige, bara två färre än den två år äldre Fredrik Ljungberg.
Ändå är 26-åringen en av landslagets mer okända ansikten.
Han som gör det han ska — och lite till.

Annons
Tobias Linderoth tog snabbt över Stefan Schwarz plats på planen inför EM 2000, och har samma sammanbitna min när nationalsångens spelas. Linderoth är ingen som framhäver sig själv eller tar till stora ord. Han säger det han måste, och gör det han ska.
Fast om man ska tror Lars Lagerbäck och lagkamraterna gör han alltid lite mer än han ska. Balansspelaren på mittfältet är en av anledningarna till att Lagerbäck vågar släppa fram fler i offensiven.
 Men själv tycker jag att min roll är oförändrad. Jag tycker också att jag fick mycket mer boll än vad jag fått innan mot Bulgarien. Jag är mycket mer delaktig i offensiven, säger Linderoth.

Lyckat byte
Han har mått bra av flytten från Everton till FC Köpenhamn. Under Hasse Backe har Linderoth blivit lagkapten och fått utökat ansvar.
 Vi är dominanta i stort sett alla matcher och då blir det att vi har bollen mycket mer, man får mycket mer bollkontakt. Jag har också tagit hand om många fasta situationer i FCK.
Det har också landslaget upptäckt och dragit nytta av. Linderoth smekte fram två precisa inlägg efter frispark mot Bulgarien (seger 30). Först till Zlatan Ibrahimovic som missade knappt, sedan till 20-målet som gjorde Olof Mellbergs födelsedag komplett och Sveriges seger säker.
 Mellbergs mål var ingen intränad variant. Egentligen skulle jag slagit in bollen direkt, men nu satte Erik (Edman) igång spelet och så blev det som det blev.

Videotitt
Hur som helst blev det bra. Det kunde "Tobbe" se själv under natten mellan lördag och söndag.
 Jag kunde inte somna, så jag låg och tittade på matchen igen. Jag somnar nästan aldrig efter match, först vid fyratiden på natten. Man ligger och tänker igenom allting, och sedan har man ju ont lite överallt också och det gör det ju inte lättare att somna.
Mot Bulgarien så gillade Linderoth det han såg.
 Jag är nöjd med min egen insats. Vi hade kontroll, vi vann mycket boll på mitten och kunde sätta fart på spelet.

Ingen skillnad
Vad är skillnaden att spela med Kim Källström jämfört med Anders Svensson?
 Både Kim och Anders är duktiga spelare, så det fungerar med vem som helst. Jag tycker Kim gjorde en bra match mot Bulgarien.
Svensson meniskskada gör att han vilar också i onsdagens match mot Ungern. Seger då innebär att Sverige blir som sämst tvåa i gruppen och är nära VM i Tyskland.
 Men jag tänker inte så mycket på VM. Det ser bra ut, men det är långt dit. Det är de här matcherna som ligger framför som är viktiga, säger Linderoth.
Ungerns elegant Zoltan Gera styr mycket i offensiven, West Bromwich-proffset rör sig mycket och finns ofta i glappet mellan backlinjen och mittfältet. Alltså inom Linderoths aktionsradie.
 Men jag fokuserar inte så mycket på andra spelare i andra lag, där är inte så intressant. Vi ska spela vårt spel. Det kanske kan bli lite snack mellan mig och mittbackarna, var man ska täcka upp men jag kommer inte att springa och markera honom.
Linderoth är där om han behövs, han gör det han ska.
Och lite till.

Mer läsning

Annons