Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domanski Lyfors förlorade sista matchen

Marika Domanski Lyfors sista budskap till sina landslagsspelare gav hon minuterna efter semifinalförlusten mot Norge. Hon samlade dem i en ring på innerplanen. Och sade: —  Jag vet att ni kommer att vinna ett guld så småningom. Men Domanski Lyfors får inte vara med när det händer.

Annons
Hennes sista dröm som förbundskapten krossades strax efter klockan tio på torsdagskvällen, i EM-semifinalen mot Norge och med en förlust i förlängningen, 23 (22 vid full tid)
Det blev nio år och 134 matcher som huvudansvarig.
Det blev ingen ny final mot Tyskland.
Det blev inget EM-guld.
Efter förlusten var den avgående förbundskaptenen tagen. Hon hade precis avslutat sin sista match som huvudansvarig, när Domanski Lyfors bara några minuter efter slutsignalen kom till presskonferensen fick hon anstränga sig för att rösten skulle bära.
 Vi spelade fantastiskt, sade hon.
 Och vi gjorde det när det behövdes som mest.
Men i slutänden fick hon ändå inte se Sverige ta sig vidare till den final som hon drömt.

Sänkte Sverige
Målet som avgjorde semifinalen på Halliwell Jones Stadium i Warrington kom efter fem minuter av den andra förlängningshalvleken och det kom genom spelaren som den svenska lagledningen hade varnat för.
Solveig Gulbrandsen hade så långt gjort 10, i första halvlek, och spelat fram 16-åriga Isabell Herlovsen till 21-målet i mitten av den andra.
Hennes andra mål i matchen betydde att Norge var vidare och Sverige utslaget.
Det slutade med bitterhet och besvikelse. Men så småningom, när den värsta besvikelsen väl har lagt sig, kan Domanski Lyfors också känna stolthet över vad det svenska landslaget uträttat.
 Vi visade att vi har ett fantastiskt lag, sade hon.
 Just nu är jag väldigt ledsen över resultatet, men jag är stolt över spelarna. Och jag vet att de någon gång kommer att vinna ett guld. Jag kommer inte att finnas med då, men jag kanske kommer att finnas med runt dem den dagen det händer.

Mycket emot sig
Mötet i Warrington visade att storheten i det svenska landslaget finns där.
Två gånger om hamnade Sverige under ordinarie matchtid i underläge. Två gånger om kom Sverige tillbaka och båda gångerna var det anfallsstjärnan Hanna Ljungberg som tog svenskorna tillbaka in i matchen.
Hennes 11-mål kom i den 42:a minuten, bara en minut efter att Gulbrandsen gett Norge ledningen.
Hennes 22-mål kom i den 89:e minuten, 25 minuter efter att Herlovsen vunnit luftduellen med Sara Larsson och skarvat in 21 för Norge i Hedvig Lindahls bortre hörn.
Ljungbergs andra mål gav Domanski Lyfors och svenskorna hopp.
Men knappt en timme senare var det ändå över.
I ringen på innerplanen samlade Domanski Lyfors spelarna och tackade för den tid som har varit. Efter nio år som huvudansvarig lämnar hon nu över till assisterande förbundskaptenen Thomas Dennerby och blir själv U21-kapten.
Hon fick vara med om en EM-final (2001) och en VM-final (2003).
Men den guldmedalj som hon ett par gånger varit så nära fick hon ingen ny chans att vinna.

Mer läsning

Annons