Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopning snart tillåtet, hävdar forskare

Inom några år kommer många av dopningspreparaten som i dag är förbjudna, att tillåtas i de flesta idrottstävlingar.
Det hävdar en rad forskare som i veckan deltar i en internationell konferens om idrottsetik på Stockholms universitet.

Annons
 Elitidrotten är i kris. På grund av kampen mot dopningen kan vi i dag inte vara säkra på vem som vunnit en viss tävling. Det enda rimliga är att låta utövarna själva avgöra vilka hjälpmedel de vill använda sig av, säger Julian Savulescu, professor i praktisk etik vid University of Oxford i Storbritannien.
Hans svenske kollega Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, har länge varit inne på snarlika tankegångar. Han anser att idrotten, även om dopning tillåts, kommer att ha kvar sitt fulla underhållningsvärde. Enda skillnaden blir att generna, den medfödda förmågan, inte blir lika avgörande som tidigare.

Hjältedyrkan
 Elitidrott har ända sedan antiken handlat om hjältedyrkan, men hjältarna levde högt på sina överlägsna gener. Varför ska man dra gränsen vid de genetiska förutsättningarna? Om dopning tillåts kanske det blir lite mindre hjältedyrkan, säger han.
Tännsjö och Savulescu påpekar också att gendopning, som är mycket svårt att spåra och avslöja, snart är en realitet. Detta kommer att ställa hela problematiken på sin spets. Båda forskarna anser därför att det är lika bra att tillåta även genetisk manipulation.
 Endast ingrepp som är direkt farliga för hälsan bör förbjudas, säger Julian Savulescu.

Bröst och muskler
Tännsjö menar att idrotten inte kan ställa sig vid sidan av samhället i övrigt, och där är trenden att fler och fler droger och ingrepp blir tillåtna.
 Om det är tillåtet att förstora brösten och ändra på andra fysiska detaljer, borde det vara tillåtet inom idrotten att förbättra sin prestationsförmåga, säger han.
Fast alla forskare på konferensen delar inte den krassa etikuppfattning som Tännsjö och Savulescu står för. Mike McNamee, docent i praktisk filosofi vid University of Wales i Storbritannien, anser att de blundar för en rad historiska och moraliska aspekter:
 Alla sporter har en lång historia som är full av traditioner. Idrott handlar inte bara om jakten på guldmedaljer, det finns också andra värden, inte minst moraliska. Vill vi att elitidrotten reduceras till en verksamhet där man testar droger?

Mer läsning

Annons