Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk spurt avgjorde Tiomila – så gick det för Sundsvalls OK-lagen

/
  • Jonas Leandersson går i mål på sista sträckan under orienteringstävlingen tiomila i Falun på söndagen.
  • Så här såg det ut när damkaveln startade vid orienteringstävlingen tiomila i Falun på lördagen.
  • 300 lag i damkavlen på väg ut i skogen.
  • Maja Alm, OK Pan Århus 1, går i mål som segrare i damkaveln vid orienteringstävlingen tiomila i Falun på lördagen.
  • Herrkaveln startar vid orienteringstävlingen tiomila i Falun på lördagen.

Lugnets skidstadion i Falun har blivit en favoritarena för orienteraren Jonas Leandersson.
Där vann han EM-guld i 2013 och på söndagsmorgonen gjorde han comeback på Lugnet och spurtade han hem segern åt Södertälje-Nykvarn i klassiska Tiomila före IFK Göteborgs Eskil Kinneberg.
Totalt åtta lag från Sundsvalls OK deltog också under helgens tävlingar, med en 113:e plats i damkavlen som bästa resultat.

Annons

Sundsvalls OK åkte alltså till orienteringsfesten med ett stort gäng och klubben hade flera lag med under den klassiska helgen.

I tiomilakavlen sprang SOK:s lag 1 in i mål på 139:e plats. I laget ingick Olov Vikström, Janne Näätinen, Thomas Rex, Anders Vedin, Jan Nordin, Erik Toomingas, Oascar Sundlöf, Johanna Bergman, Johan Nordin och på sista sträckan Anders Axling. Olov Wikström startade förstastreckan 20.30 på lördagen och Anders Axling gick i mål klockan 10.26,40 på söndagsförmiddagen.

Klubbens lag 3 blev 238:a och lag 2 blev 246:a.

I damkavlen hade Sundsvalls OK två lag med och lag 2 med Stina Nordin, Susanne Liukkonen, Johanna Sjölund, Hedwig Haas och Hanna Hugosson såg ut att ha häng på en topp 50-placering, men laget blev diskat på sista sträckan.

I stället blev lag 1 bäst placerat på 113:e plats. I det laget sprang Johanna Bergman (växlade som femma efter första sträckan), Sara Lundsten, Jill Johansson, Frida Vikström och Anna Nystedt.

Tre SOK-lag ställde upp i ungdomskavlen och där blev lag 1 bäst placerat på 114:e plats. I laget fanns Frida Vikström, Oskar Vikström, Tore Palmgren, Nils Lundgren, Axel Lundgren och Julia Nordlander.

I toppen av tiomila blev det dramatiskt i kampen om segern.

Södertälje-Nykvarn fanns med i tätdraget under hela natten. På den fjärde sträckan (Långa natten) förde Andreu Blanes Reig upp laget i ledningen. Det var en position som Södertälje-Nykvarn hade fram till mål, med undantag från nionde sträckan när Eric Börjeskog hade stora problem att hänga med när Haldens världslöpare Olav Lundanäs satte upp ett enormt tempo.

Men just när Haldenlöparen höll på gå loss och kunna avgöra hela tävlingen föll han och skadade axeln allvarligt och bröt.

Han växlade som tvåa och skickade ut slutmannen Jonas Leandersson på sista sträckan som snabbt blev en trekamp mellan Leandersson, Thierry Gueorgiou i finska Kalevan Rasti och Eskil Kinneberg, som i fjol avgjorde Tiomila för sitt IFK Göteborg.

Jonas Leandersson hade taktiken klar: Låta Thierry Gueorgiou och Eskil Kinneberg ta initiativet i skogen för att sedan vara beredd när det var dags för avgörande.

– De var starkast där ute. Därför bestämde jag mig för att följa med och bevaka utvecklingen samtidigt som jag skulle njuta av stunden. Det är inte många gånger som man får chansen att gå ut i täten på sista sträckan och ha chans att vinna Tiomila.

Jonas Leandersson var oslagbar under den sista kilometern. Det visar kommentaren av tvåan Eskil Kinneberg:

– Jag gjorde allt rätt på banans sista del, inklusive att vara först till sista kontrollen. Ändå fick jag stryk. Det visar att Jonas Leandersson var oslagbar i dag. Men nästa är, när Tiomila går i Göteborg, ska vi ta revansch.

RESULTAT: Här hittar du resultaten från tiomila (extern länk)

Mer läsning

Annons