Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatiskt i italienska bottenstriden

Mästartiteln var redan säkrad. Zlatan Ibrahimovic och hans lagkamrater i Juventus kunde ta det lugnt och njuta av seriesegerns sötma i bortamötet med Livorno (2—2).
För andra blev söndagen en nervös jakt på nytt kontrakt.
Storklubben Roma kunde jubla — och lilla Atalanta fick deppa.

Annons
Det var ytterligheternas dag i den italienska fotbollen.
Det fanns matcher och så fanns det matcher i serie A.
I Livorno spelade Juventus utan press i och med att serie A-titeln redan var säkrad. Och efter 22-mötet valde spelarna och lagledningen för första gången sedan den 1 maj att tala med medierna. Seriesegern var säkrad, och "silenzio stampa" som en protest mot mediernas rapportering var över.
Då talade Zlatan Ibrahimovic om stoltheten över sin första serie A-titel.
 Det har varit ett fantastiskt mästerskap, och hela laget har spelat bra. Personligen är jag nöjd med min insats och de mål jag har gjort, men jag vet att jag kan bättre, säger Ibrahimovic till Juventus hemsida.
Tränaren Fabio Capello gav uttryck för sin lättnad:
 Milan gick förbi oss ett par gånger under säsongen, men varje gång kom vi tillbaka. Om det fanns en vändpunkt så var det i bortamatchen mot Lazio, då vi vann med 10 trots att vi inte hade ordinarie manskap.

Hyllad av Del Piero
I och med Juventus triumf blev Capello själv historisk. Ingen annan tränare har tidigare lyckats vinna serie-A-titeln i tre olika städer (Milano, Rom och Turin). Capello har tidigare vunnit fyra ligatitlar med Milan och en med Roma.
I söndagens match fick Capello se sitt Juventus göra det första (Pavel Nedved) och sista (David Trezeguet) målet mot Livorno där Igor Protti och Cristiano Lucarelli målade. Zlatan Ibrahimovic byttes ut i paus.

Cassano räddade Roma
Om det var lättsamt för Juventus var det strid på kniven i Bergamo. Glenn Strömbergs före detta klubb Atalanta var tvungen att vinna för att ha chansen till nytt kontrakt kvar inför sista omgången. Roma, storlaget på dekis, skulle förmodligen säkra nytt kontrakt vid seger.
Så blev det.
Antonio Cassano gjorde matchens enda mål i 50:e minuten.
Med en så jämn bottenstrid fanns det fler vinnare på söndagen: Livornos 22 mot Juventus säkrade nytt kontrakt, Cagliari gjorde samma sak tack vare 11 hemma mot Udinese.
Nio lag kämpar om nytt kontrakt i sista omgången kommande söndag. Två lag ska följa Atalanta ned i serie B. Det är just nu Fiorentina (39 poäng) och Siena (40). I farozonen är också Parma, Brescia och Bologna (alla 41 poäng), Chievo (42) och trion Reggina, Lecce och Lazio (43 poäng). Om två lag hamnar på samma poäng väntar omspel. Om tre eller fler har lika många pinnar görs en minitabell med de inblandade lagens inbördes möten.
För Fiorentina blev bortamatchen mot Lazio (11) en bitter historia. I första halvlek skulle laget ha haft straff och Lazios back Luciano Zauri skulle ha blivit utvisad när han använde handen för att styra Martin Jörgensens målförsök över ribban. Men varken domaren Roberto Rosetti eller linjemannen såg handsen.

Mer läsning

Annons