Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömgränsen spökade för Jäder

/

Målet var att lyfta 300 kilo. Två och ett halvt kilo under gick bra. Två och ett halvt kilo över gjorde det inte. Fredrik Jäder från Sundsvalls Atletklubb slutade på femte plats i 93-kilosklassen och får fortsätta jaga drömgränsen.

Annons

På torsdagen klev Amit Selberg in som första tävlande från Sundsvalls AK. Det slutade med besvikelse för hemmalyftaren när han misslyckades i sina tre försök.

Dagen efter var det dags för nästa hemmahopp, Fredrik Jäder, att kliva ut på Tonhallens scen.

Och det började bra. Han tog 297,5 kilo i första lyftet – blott ett kilo från sitt personliga rekord – och skrek ut sin glädje i kör med publiken.

Inför mästerskapet hade han sagt att 300 kilo och medalj var målet i VM. Det kanske var det som spökade när han gav sig ut för att ta nästa vikt, 302,5 kilo. Åt toppduon Adam Mamola från USA och veteranen Jan Wegiera från Polen gick det förmodligen inte att göra något den här dagen. Guldmedaljören Mamola försökte på världsrekord och 50-årige Wegiera slutade två på nytt världsrekord för master 2 (utövare mellan 50 och 59 år) med 307,5 kilo.

Däremot var ett brons var definitivt inom räckhåll för Jäder. Två misslyckade lyft grusade dock chanserna och han slutade femma.

I stället klev Simon Kankkonen från Finland fram och höjde sig rejält i sitt sista lyft. Inför några vilt jublande finska fans plockade han hem bronspengen till grannlandet i öst.

Mer läsning

Annons