Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottning Magdalena hyllar sina arvtagare

När VM-historiens främsta kvinna lade av blev svenskt skidskytte återigen en poänglös historia. Men nu är skratten tillbaka — bara tre år efter \"Magda\".

Annons
 De är ju otroligt duktiga. De har en bredd som vi inte har haft tidigare, säger Magdalena Forsberg själv om sina arvtagare i landslaget.
Den sexfaldiga världsmästarinnan har bytt skidspåren mot kommentatorshytten. Vid VM i Hochfilzen har hon givit expertutlåtanden före och efter målgång i tyska tv-kanalen ARD:s sändningar, medan maken Henrik rullat omkring barnvagnen med drygt ett-årige sonen Olle i den österrikiska snösörjan.
När Magdalena lade av efter OS i Salt Lake City hade de övriga svenska skidskyttarna fullt upp med att ens försöka ta sig in bland de 30 bästa. I år har både Anna Carin Olofsson och Björn Ferry stått på pallen i världscupen, herrarna har vunnit en stafett och Carl-Johan Bergman har åtta placeringar bland de tio bästa. Och det är inget som förvånar Magdalena.
 De har jobbat stenhårt i flera år och tränat och tränat och tränat. Jag har länge försökt få folk att förstå hur hårt de jobbar.

Samma tränare
Exakt hur hård träningen är har Magdalena full koll på. Olofsson, Ferry och Bergman lyder under samma kommando som hon själv gjorde: tyske skidskyttegurun Wolfgang Pichler.
 Han betyder ju naturligtvis otroligt mycket. Utan honom skulle inte jag ha blivit så bra som jag var.
Något förenklat kan svenskt skidskytte delas in i två epoker: före och efter Magda.
Dessförinnan fanns en islossningsperiod när Adolf Wiklund vann sportens första VM 1958 och Klas Lestander tog OS-guld 1960. På stenåldern plockades några enstaka medaljer kring 1970 och i antiken fanns Eva Korpela med flera VM-medaljer i slutet av 1980-talet och Mikael Löfgren med OS-brons 1992 och en totalseger i världscupen året efter.
Sedan kom Magda med tolv VM-medaljer, två OS-brons, 42 världscupssegrar och fem vunna totalcuper 1996-2002.

Hemma igen
Den uppmärksamhet som sporten fick under de åren borde kunna ge en grund för framtida framgångar även om hon själv ser det som långt ifrån givet att någon Magda-effekt någonsin kommer att synas.
 Skidskytte är inte så enkelt att börja med. Det finns inte på alla ställen och det är svårt att börja som liten. Men nu har vi i alla fall några duktiga juniortjejer som verkar vara på gång.
Återstoden av VM följer Magdalena Forsberg hemifrån Sundsvall. Redan i tisdags åkte hon och familjen hem, eftersom ARD bara sände halva VM, medan resten visas av konkurrenten ZDF. Tyskland är skidskyttets supermakt och VM-intresset är enormt. Hochfilzen ligger visserligen i Österrike men känns publikmässigt ändå som tysk hemmaplan.

Medalj i OS?
För svensk del sätter Magdalena sitt största hopp till Anna Carin Olofsson i damernas masstart på söndag.
 Hon har ju varit otroligt nära medalj hela tiden hittills. Hon hade missflyt på sprinten (en magnet fastnade i magasinet) och det hängde med sedan i jaktstarten.
Men medalj för Olofsson redan i Hochfilzen bara tre år efter Magda är kanske för mycket att hoppas på.
 Inte på det här mästerskapet. Hon får nog vänta till OS. Men det vore ju ganska kul i så fall, säger Magdalena Forsberg.

Mer läsning

Annons