Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel kenyansk dubbel i Göteborgsvarvet

Med lätta steg vann kenyanen Silas Sang på lördagen Göteborgsvarvet, halvmaran som i år avgjordes för 26:e året.

Annons
Det var strax före Götaälvbrons fäste på Hisingssidan som han slog knock på konkurrenterna. Han gjorde ett jätteryck som direkt gav honom 25 meter, ett avstånd som hade ökat successivt till mellan 200 och 250 meter när löparna rundade Poseidon på Götaplatsen.
När Silas Sang spurtat ifrån kranskullan på Slottsskogsvallen sprang han i mål på 1.03.18, vilket gav en överlägsen marginal till tvåan. Även det var en kenyan, Agustus Mbusya, som fick 1.04.12.
Trea var förhandsfavoriten Pavel Loskutov från Estland med 1.04.25.
Silas Sang vann EM-loppet i Göteborg i höstas och han har slagit fjolårssegraren Mustafa Mohamed från Hälle i ett lopp i Strömstad. "Musse" var inte med i år och bäste svensk blev nu en annan Hälle-löpare, Joakim Johansson, som blev tia på tiden 1.07.40.
 Det är en placering jag är nöjd med, sade Joakim Johansson till Sveriges Radio Göteborg.
 Jag försökte hålla ett högt och jämt tempo och det lyckades bra.
Även i damklassen var Kenya starkast i form av Susan Kirui. Hon sprang på 1.12.33.
Tvåa kom landsmaninnan Nancy Kiprop och trea ryskan Julia Vinokurova.
Bästa svenska var Anna Rahm från Rånäs. Hon sprang in på fjärde plats på tiden 1.15.27.
Det var 35 276 löpare var anmälda till årets tävling, som genomfördes i ett blött, blåsigt och kallt Göteborg. Av dem kom 25 792 till start och så många som 25 625 fullföljde.
Per Crona, informationsansvarig för loppet, tror att det var det dåliga vädret som gjorde att så många avstod från att komma till start, men han var nöjd med att så många fullföljde av dem som startade.
 Det var ju löpvänligt väder. När väl starten gick var det ju ypperligt löpväder och många fick bra tider. Däremot tror jag att slagregnet på förmiddagen skrämde bort en hel del av de föranmälda, sade Per Crona till TT.

Mer läsning

Annons