Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla guld för Åsarna i första SM-sprintstafetterna

/

Åsarna IK vann dubbla guld när de första sprintstafetterna någonsin i SM-sammanhang avgjordes.
OS-mästarinnan i grenen, Anna Dahlberg, åkte hem damguldet tillsammans med Ida Ingemarsdotter.

Annons
I herrklassen skrällvann Åsarnas Fredrik Persson och Mats Larsson över bland annat Östersunds SK med OS-guldmedaljörerna Thobias Fredriksson och Jerry Ahrlin i laget, och Hudiksvalls IF med dubble OS-guldmedaljören Björn Lind och Peter Larsson.
 Det här var superkul, en riktig höjdare, sade Mats Larsson efteråt.
Östersund fick nu nöja sig med en silvermedalj, medan Hudiksvall slutade fyra. Bronset lade Falun Borlänge beslag på, genom Fredrik Östberg och Mikael Östberg.
Hudiksvall såg ut som guldvinnare när en tredjedel återstod av finalen. Björn Lind gjorde ett imponerande ryck i backen på väg ut från Pagla skidstadion utanför Boden, och skapade en rejäl lucka till tvåan Falun Borlänge.
Vid växlingen till sista sträckan kunde Peter Larsson gå ut med fem sekunders marginal till Mikael Östberg.
Men i sista utförsbacken före spurten var Östersund, Åsarna och Falun Borlänge i kapp, och då trampade Mats Larsson gasen i botten. Över mållinjen var han nästan tre sekunder före tvåan Thobias Fredriksson.
Sprintstafetterna genomfördes i klassisk stil.
 Att killarna också vann i dag, det känns nästan som på OS, log en nöjd Anna Dahlberg efteråt.
Åsarnas damlag var favoriter i sprintstafetten, och inget lag kunde utmana om segern. Östersunds SK blev tvåa, men Maria Rydqvist var chanslös mot OS-guldmedaljören Dahlberg på upploppet.
 Jag hade på känn att Maria Rydqvist inte var i toppform i dag, säger Anna Dahlberg.
På upploppet regerade hon i eget majestät, och vände sig lugnt om med 50 meter till mål, och sträckte sedan upp armarna i en segergest.
Dambronset tog Piteå Elit hand och om, trots att OS-guldvinnaren Lina Andersson och VM-sprintmästarinnan från 2005 inte kunde representera klubben på grund av sjukdom.
Kina Swidén och Susanne Nyström åkte i stället.
Efter inledande tävlingar i Boden fortsätter nu årets SM-vecka i Luleå, där damernas 10 km och herrarnas 15 km står på tur på torsdag.

Mer läsning

Annons