Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrbart strul för Olofsson i VM

Strul med bössan kan ha kostat Anna-Carin Olofsson en medalj i skidskytte-VM. Nu fick hon nöja sig med tionde plats i sprintloppet i VM i Hochfilzen.
—  Det är skit, säger med eftertryck.

Annons
Händelsen inträffade i första skjutningen, liggande. När hon tog ur magasinet från hålet där det sitter på ovansidan av bössan lossnade en av de små magneterna som håller magasinet på plats under skidåkningen.
 Jag såg inte att magneten följde med så när jag skulle ladda bössan åkte magneten in först och jag fick inte in magasinet. Det har aldrig hänt mig tidigare så jag fattade först inte vad som var i vägen. Sen fick jag inte ur magneten och vinkade då på en funktionär för att få något jag kunde pilla med. Men innan han hann fram lyckades jag pilla ur magneten med staven.
Sekunderna gick blixtsnabbt under tiden, minst en halv minut tickade iväg.
Men sedan sköt hon fullt.
 Jag hade ju hunnit få ner pulsen under tiden, säger hon med ett snett leende.
 Sen var det bara att försöka glömma och köra på.
Hon gjorde det ganska bra. Bommande en gång i stående och gick i mål som tia, 1.09,5 efter segrande tyskan Uschi Disl. Disl var 3,5 sekund före ryskan Olga Zajtseva och 26,6 sekunder före vitryskan Olena Zubrilova. Alla tre sköt fullt.
 I 15 års tid har jag försökt, men inte förrän nu har jag lyckats få en individuell guldmedalj i VM, säger den överlyckliga 34-åriga veteranen Disl.

Bästa herr-VM-loppet
Carl-Johan Bergmans åttonde plats i herrsprintloppet var Sveriges bästa VM-resultat på herrsidan på minst tio år. Men det som gladde förbundskaptenen Staffan Eklund mest var att tre svenskar var bland de 30 bästa. Björn Ferry var 17:e och Mattias Nilsson 30:e.
 Det har inte hänt tidigare, åtminstone inte i modern tid och då menar jag från 1990-talet och framåt, säger Eklund.
Bergman var både nöjd och missnöjd med sin åttonde plats. Han var 51 sekunder efter segrande norrmannen Ole Einar Björndalen.
 Det var jädrigt synd att jag bommade sista skottet. Annars hade det kunnat gå riktigt bra, för jag har åkt bra i dag, säger Bergman.
 Det var jättefina förhållanden så om man bommar är det inre krafter som stör. I mitt fall var det det klassiska jag började tänka att det kanske skulle kunna gå riktigt bra. Då tappade jag koncentrationen.

Vann trots vallastrul
Björn Ferry bommade två skott i stående skyttet.
 Det var synd, annars gjorde jag ett bra lopp. Hade jag haft en bom mindre så..., säger Ferry.
Nilsson har haft problem med ryggen, en inflammation i en disk, och tvingades vila i fyra-fem dagar förra veckan. Med de icke optimala förberedelserna var han nöjd med sin 30:e plats.
 Målet var att ta poäng, så jag får vara nöjd, säger Nilsson som tog den sista världscuppoängen.
Björndalen vann med tio sekunder före tysken Sven Fischer trots att han hade en bom och trots att han hade felvallade skidor.
 Jag är väldigt glad för att jag lyckades vinna trots att jag hade mycket dåligt glid, säger Björndalen.
På söndagen är det jaktstart i VM-orten Hochfilzen.

Mer läsning

Annons