Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitidrottare uppmanas undersöka hjärtat

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar inga allmänna hjärtkontroller av idrottsutövande ungdomar.
Det står klart sedan de utrett frågan efter en serie uppmärksammande fall av plötslig hjärtdöd bland idrottande barn.

Annons
 Problemet för varje individ som drabbas är ju naturligtvis gigantiskt stort. Men om vi tittar på antalet fall per år så är det inte många, konstaterar Ingemar Eriksson, ordförande i den arbetsgrupp som tagit fram RF:s rekommendationer.
Men både unga och vuxna elitidrottare bör trots det regelbundet undersöka sina hjärtan, enligt Riksidrottsförbundet. Det lovar också att satsa på information och utbildning om riskfaktorer kring plötsliga hjärtdödsfall i samband med idrott.
Det framkom när RF:s rekommendationer presenterades vid en pressträff på onsdagen.

Föräldrars sak
När det gäller barn och ungdomar vill idrottsrörelsen dock inte ta något ansvar för en rekommendation av massundersökningar av barns hjärtan.
 Det är huvudsakligen föräldrarnas sak att observera i fall barnen får smärtor i bröstet eller att de får svimningsanfall i samband med fysisk aktivitet, säger Ingemar Eriksson.
Både i Italien och USA genomförs stora undersökningar av unga personer som idrottar. Och nyligen gick Europeiska kardiologsamfundet ut och uppmanade till masskontroller av barn som utövar idrott.

Inga belägg för ökning
 Det är en bedömning som de har gjort. Vi har gjort en annan bedömning eftersom det rör sig om så få fall. En allmän screening är inte rimlig eftersom det kan slå fel - det kan leda till att de som inte har hjärtproblem inte idrottar. Och fysisk inaktivitet är ett av våra stora hälsoproblem, säger Ingemar Eriksson.
RF konstaterar också att det inte finns några belägg för att antalet plötsliga dödsfall i samband med idrott har ökat.

Mer läsning

Annons