Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitseriespecial:Juniorernas frammarsch ger glädje

/

Annons
NHL-lirarna har lämnat kvar en sportslig baksmälla, men samtidigt har de fixat rena rama ungdomsfesten.
Fler juniorer än någonsin under 2000-talet gör poäng i Elitserien.
Visst, det ger inte samma njutning som att se Marian Hossa eller Henrik Zetterberg dra bort två lirare och hänga upp trissan i taket men det är ack så härligt.
Och nu törs jag faktiskt tro på en svensk framgång i junor-VM.

Var själv pressvärd för Småkronorna vid JVM för tre år sedan i kanadensiska Halifax, en av mina klart häftigaste idrottsupplevelser. I år firar våra mest talangfulla spelare återigen jul i hockeyns Mecka, den här gången i Markus Näslunds hemstad Vancouver.
Jag vet hur otroligt svårt det är att stå emot kanadensare som eldas på av flera tusen fans och då snackar vi toppstämning i E.ON Arena gånger fyra. Och ryssar som kan göra saker med klubban som svenskarna bara kan drömma om.
Ett problem då var att väldigt få spelare var ordinarie i Elitserien och saknade den rutin som krävs för att överhuvudtaget ha någon chans till medalj.
De som klarade sig klart bäst 2002-2003 var Alexander Steen, då i Frölunda, och Mododuon Tobias Enström och Joakim Lindström. Det var också nästan de enda som vid den tidpunkten spelade mer eller mindre ordinarie i Elitserien.
Visst ser det fint ut när en ung kille är bokförd för 38 matcher och klubbarna kan peka på att vi minsann hade juniorer i truppen. Sanningen är dock att allt som oftast har det handlat om att tugga klubbknopp en kväll eller gå in och göra några ströbyten.

Tiden i Kanada fick mig att ytterligare ta till mig juniorer och vara mån om deras utveckling, det har varit med fasa jag sett dem sitta på bänken match efter match de senaste vintrarna.
Jag vet att klubbarna har press på sig att gå till slutspel eller överleva. Jag vet att det också kan vara två plusmål som skiljer mellan slut på säsongen och mångmiljonintäkter i ett slutspel.
Lik förbaskat måste de unga få chansen. Ge dem chansen ordentligt, låt dem göra bort sig, ge dem ytterligare en möjlighet och vips kan en ny stjärna vara född.
Det tar längre tid att ta sig in i seniorhockeyn i dag än för bara några sedan och alltför många spelare har inte tålamodet. Samtidigt så förstår jag dem. De ser ju år efter år att polarna inte får chansen och resonerar: varför ska då jag få det?

Det är därför jag blir så glad att titta på Elitserien i vinter.
Många suckar har det blivit för att underhållningen och spelkvaliteten är sämre än på länge. Eller var det lika illa för två år sedan, bara det att vi alla förblindades i fjol och glömt hur det egentligen såg ut?
Det är då lirare som Nicklas Bäckström, Anton Strålman, Alexander Ribbenstrand, Tobias Viklund, Oscar Hedman och Anton Axelsson gör att det värmer i hockeyhjärtat.
24 juniorer har gjort poäng hittills i Elitserien, en siffra som vi inte har varit i närheten av på länge.
De får spela, de tar chansen och de visar att man behöver inte lyssna på någon pengarsugen agent och ta hit halvportioner från världens alla hörn för att få rätt ingredienser i ett lag.

Nu hoppas jag innerligen att det här inte är något tillfälligt hjärnsläpp hos sportchefer och tränare, utan att det är en trend. En trend som på sikt kommer ge framgångar i JVM, kanske redan den här gången.

Vi på ST-sport har eldat på debatten om de lokala juniorernas vara eller icke vara i seniorsammanhang och i torsdags fick vi äntligen se Jonas Lindström lira seniorhockey, dessutom mot ett av Sveriges bästa lag.
In med honom, Henrik Österholm och Oskar Johansson i Sundsvall Hockey snart, så är vi i alla fall en bit på väg mot ett samarbete. För jag vill se killar från Medelpad i våra bästa lag det vill väl även ni?

Mer läsning

Annons